Nieuws

Google wil Play Store veiliger maken in 2023

Google verwijdert negatieve reviews van Robinhood.
In 2023 moet de Play Store heel wat veiliger worden, dat heeft Google beslist. Het voert een aantal maatregelen in die daarvoor moeten zorgen.

Google maakt zijn belangrijkste plannen voor 2023 bekend. Bovenaan het programma staat dat de Play Store, de meest voorname appwinkel voor Android-telefoons, een heel pak veiliger moet worden. Dat gaat gepaard met een aantal verandering voor zowel ontwikkelaar als gebruiker. De zoekmachinegigant licht nu al een tipje van de sluier.

Privacyvriendelijk adverteren

Een van de meest voorname veranderingen zal een zogenaamde ‘sandbox’ zijn voor advertenties. Vorig jaar werd deze Privacy Sandbox al aangekondigd door Google, maar er wordt nog steeds aan gewerkt. Ergens dit jaar zou het systeem uitgerold moeten worden. De sandbox maakt je Android-telefoon heel wat privacyvriendelijker: er is slechts een gelimiteerde dataset die gebruikt kan worden om je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Momenteel maakt dat systeem nog gebruik van ‘cross-app identifiers’, waarmee je over verschillende apps heen te herkennen bent. Binnenkort zou daar een einde aan moeten komen en kunnen applicaties enkel nog de eigen data gebruiken.

Meer controle over je data

Daarnaast wil Google de gebruiker meer controle geven over de eigen data. Daarvoor zijn ze in de eerste plek heel wat transparanter geworden over hoe ze data verzamelen, delen en beveiligen. Daarvoor moeten de privacylabels dienen die verschillende apps in de Play Store toegewezen krijgen. Alleen: ontwikkelaars mogen zelf deze informatie invullen. Onderzoek van Privacy Not Included toont aan dat de privacylabels meestal hun doel voorbij schieten en incomplete of zelfs foute informatie verschaffen. Momenteel lijkt het wat ‘controle over je eigen data’ betreft dus mee te vallen.

Verder wordt de controle in Android zelf iets fijnmaziger. Ontwikkelaars zullen bijvoorbeeld toegang tot je fotogalerij kunnen vragen. Binnenkort krijg je dan de optie om ofwel alle foto’s te delen met de applicatie of slechts een bepaald aantal. In Android 14 zouden er voor ontwikkelaars nog meer van die opties moeten verschijnen. 

Veiligheid in apps moet omhoog

Ontwikkelaars klagen al een tijd bij Google over hoe het niet helemaal duidelijk is welke software development kits (SDK’s) veilig en betrouwbaar zijn. Daarvoor voert Google binnenkort een extra communicatiemogelijkheid toe: SDK-leveranciers kunnen binnenkort rechtstreeks contact opnemen met ontwikkelaars over problemen en mogelijke crashes. De Google Play SDK Index wordt gelanceerd om ontwikkelaars zicht te geven op de 100 populairste ontwikkelaarskits.

Verder worden applicaties veiliger gemaakt met de Play Integrity API, die verbeterd zal worden. Ontwikkelaars die de Play Integrity API in hun app integreren, krijgen volgens Google met de helft minder inbreuken te maken.

Niet al die veranderingen zullen meteen duidelijk zijn voor de gebruiker – tenzij je apps op een illegale wijze downloadt, dan gooit de Integrity API heel wat roet in het eten. In ieder geval zou je data heel wat veiliger moeten worden en krijg je zelf middelen om je privacy te behoeden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business