Android 14 Developer Preview 2 officieel: dit is er nieuw

Android 14 Developer Preview 2
Google onthulde woensdagavond de tweede Developer Preview van Android 14. In DP2 ligt de focus op de vernieuwde fotokiezer en extra batterijoptimalisaties.

Google start het jaar traditioneel met een reeks testversies van zijn nieuwe Android-versie. Dit geldt net zo voor Android 14, de nieuwste telg in de Android-familie die later dit jaar verschijnt. In februari verscheen daarvan de eerste Developer Preview (DP1) en ditmaal is het tijd om de tweede testversie: Developer Preview 2.

Zoals de naam suggereert zijn deze builds met name gericht op ontwikkelaars, die hun apps alvast op het besturingssysteem kunnen testen. Tegelijk neemt Google zijn Android-fans mee in wat ze van het nieuwe OS mogen verwachten.

Fotokiezer voortaan verplicht

Google introduceerde met de komst van Android 13 de zogenaamde fotokiezer. Gebruikers konden via die privacyfunctie aangeven tot welke foto’s en video’s de app toegang kreeg. Voorheen kon een app alle foto’s inzien als je toegang gaf tot je bibliotheek. In Android 13 zat er echter nog wel een addertje onder het gras: Google verplichtte apps niet om de nieuwe fotokiezer te gebruiken. In de praktijk betekende dit dat ontwikkelaars geneigd waren de fotokiezer niet te implementeren.

Vanaf Android 14 draait Google de rollen om en moeten ontwikkelaars eraan geloven. Ontwikkelen ze een app die werkt met Googles nieuwste Play SDK (level 33), dan zijn ze automatisch verplicht om de selectieoptie te ondersteunen. Concreet betekent dit dat apps binnenkort drie opties weergeven als ze toegang vragen tot je fotobibliotheek:

  • Toegang tot je gehele fotobibliotheek
  • Selecteer foto’s (open de fotokiezer)
  • Niet toestaan (de app krijgt geen toegang tot je foto’s)

Lager stroomverbruik

Google werkte in zijn eerste DP van Android 14 al aan het verlagen van het stroomverbruik en pakt die draad weer op met DP2. Dit doet het door apps die je niet gebruikt veel sneller in slaapstand te brengen. Enkel reguliere achtergrondtaken (waarvoor Google specifieke API’s ontwikkelde) blijven toegestaan als een app in slaapmodus is gebracht.

Nieuwe regiovoorkeuren

Android 14 bevat ook een reeks nieuwe zogenoemde regiovoorkeuren. Hiermee kunnen gebruikers voorkeuren instellen die specifiek zijn aan hun regio of geloof, zoals wat zij zien als de eerste dag van de week en welke temperatuureenheden (Fahrenheit of Celsius) men gebruikt. Die instellingen geeft Android door aan alle geïnstalleerde apps, waardoor gebruikers dit niet meer per app hoeven aan te passen. Onbekend of daar op termijn nog extra instellingen aan worden toegevoegd.

Regiovoorkeuren in Android 14

Developer Preview 2 uitproberen

Vooralsnog is het ontwikkelaarsprogramma van Android 14 enkel geopend voor Pixel-toestellen van Google. Specifiek gaat het om de Pixel 4a 5G, 5, 6 (Pro) en Pixel 7 (Pro). Zij kunnen de DP2 via de site van Google op hun smartphone installeren. Let wel, dat is nu nog een handmatig proces.

Verwacht wordt dat de eerste bètaversie begin april verschijnt en dan via een OTA-update naar Pixel-toestellen uitgerold kan worden. De officiële onthulling van Android 14 laat nog tot september op zich wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business