Nieuws

Linksys Wireless-G Travel Router with SpeedBooster

 

Wie vaak op de baan is, weet dat het soms heel wat voeten in de aarde heeft om op een vreemde locatie (hotel, hotspot, conferentie) uw draagbare computer draadloos aan te sluiten. Via een kabel gaat dat stukken sneller, maar dan mist u wel de luxe van draadloos computeren. Bovendien houden publieke netwerken op conferenties of hotspots altijd een risico in, want virussen, wormen of hackers kunnen uw computer rechtstreeks aanvallen.

Linksys probeert met zijn Travel Router al deze problemen aan te pakken. Voor alle duidelijkheid: dit is geen ADSL- of kabelmodem, maar een draadloze router die meestal wordt gebruikt om een breedbandverbinding te delen. U plaatst dit toestel tussen uw laptop en internetverbinding, ongeacht of die draadloos of bekabeld is. Het past samen met een stroom- en netwerkkabel in een handig reisetui. Een aparte stroomadapter is niet nodig, wat het geheel compact genoeg houdt om samen met uw laptop mee te nemen.

De router verschilt qua mogelijkheden niet zoveel van zijn grote broers, behalve dat het maar over één LAN-poort beschikt. Het toestel heeft een eenvoudige statefull firewall en ondersteunt dynamisch DNS. Dit laat systeembeheerders toe om het toestel op te sporen wanneer het verbonden is met het internet, om zo bijvoorbeeld ondersteuning te geven. Spijtig genoeg heeft de router geen mogelijkheid aan boord om automatisch een VPN-tunnel op te zetten naar het bedrijfsnetwerk.

Het kan wel VPN Passthrough doen voor IPSEC, L2TP en PPTP. Dat betekent dat de VPN software op de portable niet wordt gehinderd door de firewall en adresvertaling op de router. Ook als wireless access point biedt dit toestel de gewone functionaliteit. De term SpeedBooster wijst op de mogelijkheid om sneller te werken dan de theoretische 54 MBps-limiet van de 802.11g-standaard, op voorwaarde dat de wireless adapter ermee compatibel is.

Hetzelfde geldt voor de Secure Easy Setup (SES) om het draadloze netwerk met één druk op de knop te beveiligen. Wat wel opvalt, is dat het toestel dubbel draadloos kan werken: zowel de internetverbinding als het lokale netwerk kunnen beiden wireless zijn, op voorwaarde dat het internetnetwerk niet is geëncrypteerd. Dit is een ongewone combinatie, die echter als voordeel heeft dat er steeds een hardware firewall staat tussen uw computer en alle andere toestellen op het lokale netwerk en het internet.

Bovendien hoeft u de draadloze instellingen van uw computer dan niet steeds aan te passen.
Deze router komt samen met de suite Norton Internet Security 2005. Die bevat naast een software-firewall (die met dit toestel eigenlijk overbodig is) tevens een virusscanner, antispam- en anti-spywarefuncties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business