Nieuws

Projector zo klein als een suikerklontje

Het Duitse onderzoekslab Fraunhofer heeft een minuscule projector ontwikkeld, klein genoeg om bijvoorbeeld in een mobiele telefoon, camera of mp3-speler te worden gebouwd.

Fraunhofer is bekend van het mp3-formaat, dat het in 1991 ontwikkelde. Het Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik bekeek hoe het de praktische problemen van miniaturisatie van projectortechniek kon oplossen.

Vooral de spiegel in projectoren bleek vrij lastig te verkleinen, omdat deze van zichzelf al klein is en bestaat uit nog kleinere onderdelen. De oplossing bracht het gebruik van één spiegel, die razendsnel over meerdere assen kan worden gedraaid, verklaart Andreas Bräuer, directeur van de afdeling Micro-optiek.

Ook de lichtbron vormde een barrière: klassieke projectoren hebben meestal een forse lamp. Fraunhofer verving hem door rode, blauwe en groene diodelasers. De eerste twee konden zo worden verkleind dat ze in een suikerklontje passen, de groene blijft een probleem.

“Als we de groene diodelaser in grootte weten te reduceren tot die van de rode lasers, worden kleurenprojectors van het formaat suikerklontje een realiteit”, aldus Bräuer. Voorlopig heeft een rgb-projector nog de grootte van een luciferdoosje.

Fraunhofer ziet naast de genoemde inzet in camera’s of mobieltjes toepassingen van zijn miniprojector in de automobielindustrie, om afstanden te meten bij parkeerhulpjes. Gezien de prototypefase van de projector, zijn er voorlopig nog geen commerciële plannen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business