Nieuws

HP-topvrouw Dunn per direct ontslagen

 

HP-bestuursvoorzitter Patricia Dunn is vorige week vrijdag per direct opgestapt, nadat haar positie onhoudbaar is geworden door een omstreden onderzoek naar een lek binnen de directie. Dunn zou eigenlijk het jaar nog volmaken, maar wordt nu met onmiddellijke ingang opgevolgd door Mark Hurd.

Het vertrek van Dunn hing al langer in de lucht, nadat een door haar ingesteld onderzoek aan het licht kwam. De gebruikte onderzoeksmethodes waren veelal illegaal en richtten zich op journalisten, Hewlett-Packard directieleden en hun naaste familie.

Zo werden onder valse voorwendselen telefoongegevens bemachtigd, werd een journaliste geschaduwd en zou HP serieus hebben overwogen om kantoor- en schoonmaakpersoneel op de redacties van zustersite CNet en zakenkrant Wall Street Journal te plaatsen.

Dunn, die altijd ontkende te hebben geweten van de gebruikte methodes, heeft enkele journalisten persoonlijk excuses aangeboden. Het onderzoek werd uitgevoerd door een extern bureau, dat direct aan Dunn rapporteerde. Enkele memo’s bevatten codewoorden die verwijzen naar Dunns vakantiehuis op Hawaii.

HP-topman Mark Hurd, die afgelopen vrijdag het directe ontslag van Dunn bekendmaakte, noemde de gebruikte onderzoeksmethoden “erg verontrustend.” Hurd zou Dunns taken eigenlijk pas in januari 2007 overnemen, maar doet dat eveneens per direct.

De beurskoers van HP is evenmin onaangeroerd gebleven: na een stevige daling met vijf procent krabbelde het na Hurds aankondiging weer omhoog. De beursautoriteiten en de Californische algemeen aanklager onderzoeken momenteel of de wet is overtreden. Topman Hurd moet later deze week voor een commissie verschijnen om te vertellen wat hij van dit schandaal afwist.

Het onderzoek wierp wel vruchten af: het lek in de directie bleek oudgediende George Keyworth te zijn, sinds 1986 lid van de HP-directie. Ook hij is met onmiddellijke ingang opgestapt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business