Nieuws

Transmeta klaagt Intel aan

 

Intel zet alles op alles om te scoren met efficiënte chips. Maar volgens Transmeta schendt de chipgigant daarbij verschillende van zijn patenten. Het kleine chipbedrijf dient daarom een klacht in tegen Intel. Transmeta viseert zowat elke processor die Intel in het voorbije decennium bouwde, van de Pentium Pro tot de recente Core 2 Duo.

Ooit pochte Transmeta dat het Intel van de kaart ging vegen met zijn zuinigere chips voor notebooks. Maar het bedrijf kon de beloftes niet waarmaken: de Crusoe-chips die het in 2000 presenteerde, waren allesbehalve efficiënt of krachtig. Ondertussen werd Intel wakker en begon het te sleutelen aan functies om zijn chips minder stroom te laten verbruiken. Het beoogde einddoel waren notebooks die langer op een batterijlading bleven werken.

Een van de functies die Intel bedacht, heet Enhanced SpeedStep. Het is een techniek die ingebouwd wordt in chips en die simplistisch gesteld de processor in een lagere versnelling schakelt als de computer minder te doen heeft. Het ‘vertragen’ van de chip kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de klokfrequentie te laten dalen.

Transmeta zegt nu dat Intel bij het creëren van SpeedStep en andere functies zijn patenten heeft geschonden. Het bedrijf vormde zich uit pure noodzaak om van chipbouwer tot puur technologiebedrijf, wat wellicht verklaart waarom het nu opeens bezorgd is over zijn intellectuele eigendommen. Eerder sloot Transmeta een licentiedeal met Intel-rivaal AMD.

Maar het bedrijf speelt een gevaarlijk spelletje. Transmeta’s Crusoe- en Efficeon-chips waren compatibel met x86-instructies, wat betekent dat de processors gewoon Windows of Linux draaiden. Maar in tegenstelling tot bedrijven als AMD en VIA sloot Transmeta nooit een overeenkomst met Intel, dat de rechten op het x86-platform bezit. Door zijn klacht tegen Intel stelt het bedrijf zich dus mogelijk bloot aan een juridische repliek van de chipgigant.

Met een bijdrage van Michael Kanellos, CNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business