Nieuws

Vier printers voor het klassieke fotoformaat

De koploper in onze test is de Epson PictureMate 240, met een lichtvastheid (achter glas) van 96 jaar. Een mooie tweede plaats is er voor de HP Photosmart A618 met Vivera-inkten, goed voor 82 jaar. Lexmark claimt voor zijn Evercolor 2-inkt een lichtvastheid van honderd jaar, maar deze is nog niet onderzocht door de experts van Wilhelm Imaging. Ook over de Selphy ES-1 van Canon heeft Wilhelm Imaging nog geen gegevens, maar doorgaans scoren dye-sublimatieprinters minder goed dan inkjetprinters.

Wie zijn digitale foto’s thuis wil kunnen afdrukken, heeft meestal voldoende met een printer die het klassieke fotoformaat van 10 bij 15 cm bedrukt. De vier grote namen uit de printerwereld hebben nu hun nieuwste geschut in stelling gebracht.

Compacte fotoprinters die het A6-formaat (10 x 15 cm) bedrukken, hebben binnen enkele jaren een groot deel van de printermarkt ingepalmd. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat 99 procent van alle foto’s afgedrukt wordt op dat klassieke fotoformaat. Slechts één procent wordt waardig bevonden voor een vergroting.

Voor de doorsnee huis-, tuin- en keukenfotograaf is zo’n compacte printer dus meer dan voldoende. Dat zo’n toestel ook nog eens minder plaats inneemt en beter te vervoeren is dan een A4-apparaat, is ook meegenomen. Die transporteerbaarheid wordt door de fabrikanten nog eens benadrukt door het handvat dat bijna al deze printers bezitten. Een (optioneel aan te kopen) batterij zorgt ervoor dat u ze ook kunt gebruiken als er geen stopcontact in de buurt is.

Ook een pc is overbodig. Alle toestellen bevatten sleuven voor geheugenkaarten, zodat u alleen uw geheugenkaartje in de printer hoeft te steken om foto’s af te drukken. U selecteert op het lcd-kleurenschermje de gewenste foto’s en kunt met het printermenu eenvoudige beeldbewerkingen zoals roteren, bijsnijden en omzetting naar sepia uitvoeren. Meestal proberen de printers een automatische optimalisatie uit te voeren voor onder meer helderheid en contrast.

Dankzij PictBridge kunt u uw camera ook met een USB-kabel op de printer aansluiten en het cameramenu gebruiken om afdrukken te maken. Voor gebruikers van cameratelefoons zijn er meer exotische interfaces zoals infrarood en Bluetooth.

Voor dit type printers bieden de fabrikanten doorgaans bundels van inkt en papier aan. De prijs per afdruk schommelt daarbij rond 30 eurocent. Dat is duurder dan wat online fotoservices aanrekenen, waar u minder dan 10 eurocent betaalt – plus verzendkosten. Het voordeel van een eigen printer is dan weer de hogere flexibiliteit: u print wat u wilt, waar en wanneer u dat wilt en hoeft maar even op de afdrukken te wachten in plaats van enkele werkdagen.

Naast de prijzen van het toestel en de afdrukken speelt de verwachte levensduur van de afdrukken een rol in onze beoordeling. Deze wordt gemeten door afdrukken korte tijd bloot te stellen aan de hoeveelheid licht die ze normaal pas over vele jaren te verwerken krijgen, en te meten vanaf hoeveel jaar de kleuren zichtbaar vervagen. Het onafhankelijke onderzoekscentrum Wilhelm Imaging heeft zich in dit soort onderzoek gespecialiseerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business