VMware ACE 2 Enterprise Edition

 

Virtualisering is een populaire methode om de efficiëntie van computersystemen te verhogen. Marktleider VMware heeft een heel gamma van producten die helpen om de beschikbaarheid en beheersbaarheid van computersystemen te verbeteren. Centraal hierbij staat het herverdelen van de ruwe computerkracht over meerdere logische servers die niet langer gebonden zijn aan klassieke hardwarelimitaties.

Maar tegelijk levert VMware ook oplossingen om het beheer van werkstations flexibeler én veiliger te maken. Met domeinpolicies van Active Directory is weliswaar al heel wat mogelijk, maar vooral in bedrijven met gevoelige informatie is er meer nodig om de confidentialiteit van gegevens te garanderen. Virtualisering helpt om bedrijfsdata zoveel mogelijk binnen de muren van het datacenter te houden.

We bekeken de mogelijkheden van de nieuwste versie van VMware ACE. Deze uitbreiding voor VMware Workstation (het klassieke product voor desktopvirtualisatie) geeft systeembeheerders de mogelijkheid om hun gebruikers uit te rusten met een virtuele computer onderworpen aan een strenge set van regels. Die blijft desgewenst steeds op een van de centrale servers in het datacenter draaien, maar indien toegelaten kan de gebruiker hem ook thuis of onderweg raadplegen.

Op het eerste zicht lijkt het misschien raar om een klassieke computer uit te rusten met een virtuele Windows-omgeving (je verliest immers altijd wat performantie door de extra virtualisatielaag), maar het biedt extra mogelijkheden op het gebied van beheersbaarheid, beschikbaarheid en beveiliging. De systeembeheerder controleert immers wie welke toepassingen kan opstarten, op welk ogenblik, en ook back-ups van alle gebruikersgegevens verlopen makkelijker wanneer de eigenlijke gegevens niet langer verspreid zijn over verschillende computers. Zo is het mogelijk om honderden gebruikers te voorzien van een identieke werkomgeving, ongeacht hun specifieke hardware of zelfs besturingsysteem! En tegelijk kan je de toegang beheersen naar onderliggende hardware zoals printer, cd-writer of USB-opslagmedia.

De systeembeheerder maakt hiervoor eerste een ACE Master aan. Dat is een virtuele machine met besturingssysteem, applicaties en gegevens op maat van de eindgebruiker. Normaal rust je zo’n omgeving meteen uit met VPN-toegang naar kantoor. Die master image wordt voorzien van een reeks policies die de mogelijkheden van de omgeving bepalen. Vanuit deze ACE Master maak je dan ACE packages die eindgebruikers kunnen downloaden of op cd, DVD of USB-media meenemen. Met behulp van de gratis VMware Player kunnen ze deze computeromgeving dan van op elke computer met Windows of Linux opstarten.

Een nieuwe functie in deze tweede versie van VMware ACE is het onderdeel Pocket ACE. Hiermee creëer je een virtuele machine die vanaf USB-stick (of een compatibel apparaat zoals een iPod) opstart. Daarvoor is wel een USB-toestel met minimaal 4 GB opslagruimte aanbevolen. Dat spaart voor sommige gebruikers de kost van een laptop uit, terwijl ze toch de luxe hebben om overal hun pc bij te hebben.

Vooral qua beveiliging scoort deze oplossing zeer sterk. De virtuele image blijft steeds paswoordbeveiligd en versleuteld, en kan worden beveiligd tegen kopiëren. Bovendien is het mogelijk om de omgeving automatisch onbruikbaar te maken wanneer de gebruiker zich langere tijd niet meer aanmeldt bij de centrale ACE management servers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business