Nieuws

Firefox 3 wil concurrenten aftroeven op eigen terrein

Bij de lancering van Firefox in 2004 keken de meeste surfers over het jonge vosje heen. De volgroeide browser sluipt langzaam naar de 3.0-versie toe en er staan grote plannen op het programma, met aparte interfaces voor elk besturingssysteem. Internet Explorer en Safari: wees gewaarschuwd.

“Mozilla’s gebruikerservaringsteam wil (Firefox 3) letterlijk beter integreren met Windows dan Internet Explorer (IE), en beter integreren met OS X dan Safari. Ik weet niet of we dat voor elkaar krijgen, maar dat is het doel.” Is Firefox-ontwikkelaar Alex Faaborg naast zijn schoenen gaan lopen? Of is de nieuwe versie van de webbrowser met het gestaag groeiende marktaandeel echt zo vernieuwend als het Mozilla-team beweert?

Interface
Ongeveer tegelijk met de verschijning van de achtste alphaversie van het Firefox 3-project, dat de codenaam Gran Paradiso draagt, gaf het team een aantal screenshots vrij van de nieuwe integratie met elk afzonderlijk besturingssysteem. Mac OS X krijgt zijn eigen look, maar ook de afzonderlijke XP- en Vista-versies van Windows krijgen een apart uiterlijk. Voor Linux heeft Faaborg nog geen visueel visitekaartje paraat, omdat het grote aantal verschillend uitziende distro’s de ontwikkelaars behoorlijke maagpijn bezorgt.


Een voorproefje van het ‘brushed-metal’-thema voor Mac OS X-gebruikers, waar extensies kunnen worden geïnstalleerd

Enkele maanden voordat Firefox 3 aan het publiek wordt voorgesteld, is de downloadteller van de vorige versie al voorbij de vierhonderd miljoen geschoten. De eerste bètaversie stond eigenlijk voor juli op het programma, maar blijkbaar moet aan de nieuwe browser nog te veel werk gebeuren om hem op tijd het dok te doen verlaten. Afgezien van de uiterlijke aanpassingen, is er veel werk gedaan onder de motorkap. ZDNet geeft u een kort overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Places

Places had eigenlijk al in Firefox 2.0 moeten zitten, maar sneuvelde uiteindelijk door het grote aantal bugs en de hoge tijdsdruk. Het is speciaal gemaakt om met enkele simpele handelingen favorieten op te slaan en de browsergeschiedenis toegankelijker te maken. Door het gebruik van labels, zogenoemde tags, kunnen de websites snel worden teruggevonden. Netwerksites als Del.icio.us maken al langer gebruik van dit fenomeen.

Beveiliging
Een nieuw malwaredetectieprogramma moet de surfer veilig houden terwijl hij het web afstruint. Het aantal aanvallen via besmette websites neemt de laatste maanden explosief toe en deze nieuwe functie waarschuwt wanneer zij lont ruikt en blokkeert waar noodzakelijk.

Informatie over verdachte websites wordt aangereikt door Google, dat nauw samenwerkt met Mozilla op sommige fronten. Zo is Firefox te downloaden via het Google Pack.

Contentbehandeling

De keuzevrijheid bij het downloaden was voorlopig beperkt. In Firefox 3 moet de gebruiker beter kunnen bepalen wat er gebeurt als hij op een link klikt. Voegt hij toe aan zijn RSS-lezer of opent hij een afbeelding met zijn fotobewerkingsprogramma?

Hoewel de hierboven genoemde nieuwigheden nog niet honderd procent vaststaan, is de kans groot dat Firefox 3.0 geleverd wordt met deze extra’s. Hieronder nog een aantal andere functies die misschien wel en misschien ook helemaal niet zullen uitkomen:

Passwordmanager
Opnieuw meer keuzevrijheid en veiligheid. De interface is naar de bovenkant van de pagina verplaatst.

URL-suggestie
Betere assistentie bij het invullen van de adresbalk, zowel voor trefwoorden als URL’s.

Ondersteuning voor offline applicaties
Google is met Gears al langer bezig met experimenten op dit gebied en waarschijnlijk gaat ook Mozilla het tijdelijke gebrek aan een internetverbinding bestrijden.

Als alles goed is, zal Firefox 3 vóór het einde van het jaar beschikbaar zijn, zodat we kunnen controleren welke nieuwe functies het hebben gehaald en welke zijn doorgeschoven naar Firefox 4.0.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business