Nieuws

Apple erkent installatieproblemen Leopard

 

Als Mac-gebruiker wist u het wellicht al: sinds vrijdagavond ligt de nieuwe versie van Mac OS X in de winkel. Maar in een aantal gevallen loopt de upgrade naar ‘Leopard’ niet goed af en stranden sommige gebruikers op een blauw scherm. Apple erkent inmiddels het probleem en heeft een document met een oplossing gepubliceerd. Het blijft evenwel gênant, want het befaamde blue screen of death is een Windows-fenomeen waarover Mac-gebruikers wel eens schertsend doen, maar nu zelf mee af te rekenen hebben.

Al kort na de lancering van Leopard bleek de upgrade van Mac OS X 10.4 naar de nieuwe versie 10.5 bij sommigen voor problemen te zorgen. Op het forum van de supportsite van Apple verscheen een litanie van Apple-gebruikers. Zij klagen dat hun Mac na afloop van de installatieprocedure opnieuw opstart en blijft steken op een blauw scherm.

In dit document legt Apple uit dat het probleem wellicht te maken heeft met de aanwezigheid van “software van derden” die is bedoeld om de Mac te “verfraaien” op de Mac die geüpgraded wordt. Het zou onder meer gaan om software van Unsanity.

Apple biedt twee oplossingen: een ‘Archieve and install’-installatie en een meer complexe oplossing waarbij de gebruiker commando’s moet invoeren via de terminal.

Ontwikkelaars
Maar er wordt niet enkel over de mislukte installaties gemord. Er zijn ook programmeurs die ontevreden zijn over het nieuwe besturingssysteem. Zo is een aantal ontwikkelaars misnoegd omdat ze de finale versie van Leopard pas hebben ontvangen op het moment dat zij al in de winkel lag. Daardoor kan het afleveren van compatibele applicaties een probleem vormen.

Op de blog Eskimokaka wordt nog een euvel toegelicht: in Leopard ontbreekt de nieuwe Java-versie. Dat is een probleem voor programmeurs die de nieuwste snufjes van deze taal willen gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business