Vlaamse administratie heeft nieuw netwerk
Sinds kort zijn alle entiteiten van de dertien Vlaamse beleidsdomeinen met elkaar verbonden via het gemeenschappelijk netwerk VOnet – het Vlaams overheidsnetwerk. Het gaat om een tachtigtal instellingen die erop zijn aangesloten. Het consortium EDS – Telindus heeft het project op poten gezet.
Het doel van VOnet is alle agentschappen van de Vlaamse overheid op een makkelijke manier toegang te geven tot gemeenschappelijke informatie. Dat was in het verleden niet zo praktisch. "De departementen en de interne agentschappen hadden toegang tot een gemeenschappelijk intranet," zegt Karl Musschoot van het departement Diensten voor het algemeen Regeringsbeleid: "De externe agentschappen hadden geen toegang tot dat netwerk." Daardoor moet veel informatie via attachments in e-mails worden verstuurd.
"De Vlaamse administratie bestaat uit dertien beleidsdomeinen, die elk zijn ingedeeld in een departement en enkele interne agentschappen," legt Musschoot uit: "Die interne agentschappen voeren de beleidsuitvoerende werken uit."
Daarnaast bestaan er echter een aantal ‘externe’ agentschappen die geen integraal deel uitmaken van de beleidsdomeinen, zoals De Lijn en OVAM. Zij hadden tot voor kort geen toegang tot het intranet waar de departementen en interne agentschappen wel op verbonden zijn, en konden bijgevolg niet gebruik maken van de informatie die op dat netwerk te vinden is. Het zou gaan om zo’n 25 externe agentschappen.
Dat probleem moet VOnet verhelpen. "Nu kan de informatie centraal worden aangeboden aan alle agentschappen," zeg Musschoot: "Het netwerk werd in gebruik genomen eind 2007, begin 2008. Bijna alle agentschappen zijn er nu op aangesloten, op 1 à 2 na waar nog enkele technische ingrepen moeten worden genomen."
De agentschappen waren niet verplicht om het netwerk te gebruiken. "Ze mochten zelf kiezen, maar we hebben wel een pleidooi gevoerd om ze overtuigen om mee te doen," aldus Musschoot.
In de eerste fase gaat het vooral om het uitwisselen van informatie via een content management systeem. Dat zal gaandeweg worden uitgebreid tot het delen van applicaties.
Afwachten wat het wordt
VOnet is nauw verweven met het Vlaamse MAGDA-platform, dat de gegevensdeling tussen administraties moet vereenvoudigen. Geert Mareels, projectleider van de coördinatiecel Vlaams e-government, legt uit aan de hand van een voorbeeld. "In het geval van de online toepassing voor de aankoop van abonnementen zou De Lijn niet meer verplicht zijn om een VPN-verbinding over een aparte leased line te leggen met ons netwerk van de MVG (ministerie van de Vlaamse gemeenschap, red.), maar zou De Lijn gewoon een VPN-verbinding kunnen maken over het VOnet naar ons MVG-netwerk.’
Volgens Mareels is VOnet een belangrijke stap vooruit, maar hij blijft voorzichtig. "Of het in de praktijk wel zo eenvoudig zal zijn, of dit dezelfde SLA’s kan bieden en of het uiteindelijk ook minder zal kosten dient nog bewezen te worden. Er draaien vandaag nog geen toepassingen op," aldus nog Mareels.
Correctie 27/02/2008 14:30: OVnet is niet het juiste acroniem voor het Vlaams Overheidsnetwerk, maar wel VOnet.