Drie Adobe-bèta’s geven voorproefje van CS4

Bij Adobe verschijnen drie publieke testversies van applicaties die onderdeel worden van de volgende Creative Suite. De bèta’s van Dreamweaver, Fireworks en Soundbooth zijn echter maar heel even te gebruiken. Na 48 uur is het testplezier voor veel mensen voorbij. Enkel wie over CS3 beschikt, mag met de software blijven werken.

De bèta van Dreamweaver CS4 oogt meteen vernieuwend, dankzij een opgefriste interface die nauwer aansluit bij andere, toekomstige CS4-onderdelen. De integratie met Photoshop is sowieso verstevigd.

Er zijn nog enkele nieuwe functies, zoals het Code Navigator-venster. Hier wordt met één klik een overzicht van alle relevante code getoond, of het nu gaat om CSS-stylesheets, externe Javascript-code of includes. Ook nieuw is Live View, een ingebouwde testbrowser op basis van de WebKit-rendermotor, bekend van de Apple-browser Safari.

Ook bij het nieuwe Fireworks duikt de ‘universele’ CS4-interface op. Een grote troef hier zijn de uitgebreide exportmogelijkheden. Zo kunt u nu een ontwerp exporteren naar webformaat, inclusief aparte stylesheets. Er zijn ook een paar nieuwe tekentools. Meer informatie over de nieuwe features vindt u hier.

AIR
Bij Dreamweaver en Fireworks staat bovendien de koppeling met Adobes AIR-platform centraal. Wat niet mag verbazen, want het softwarebedrijf ziet immers veel toekomst in rich internet applications (RIA’s). De integratie tussen de Adobe-programma’s en AIR is bovendien een pluspunt ten opzichte van concurrent Microsoft, die met Silverlight een eigen RIA-platform pusht.

SoundBooth ten slotte, is niet echt bedoeld voor webontwikkelaars, wel voor videoprofessionals en muziekbewerkers. Het is ook de enige van de drie bèta’s die enkel werkt op Windows-machines en Intel Macs, maar niet op Apple-computers met PowerPC-processors.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business