Nieuws

Wimax-netwerk Aerea gelanceerd in Amsterdam

Amsterdammers kunnen vanaf vandaag mobiel internetten via Wimax. Aanbieder Worldmax lanceerde het benodigde netwerk deze ochtend in de Nederlandse hoofdstad en doopte het ‘Aerea’.

De dienst heeft momenteel alleen dekking in het hele gebied binnen de ringweg van Amsterdam. Worldmax wil na de zomer in de hele stad dekking bieden en daarna uitbreiden naar andere steden. "Landelijke dekking zal er zeker binnen drie jaar zijn", luidt het op de site van Aerea.

De beloofde snelheid is vooralsnog niet indrukwekkend: 1 Mpbs voor downloaden en 128 Kbps voor uploaden. Het is echter de bedoeling dat die snelheid na de zomer omhoog gaat. Aerea hanteert geen datalimiet, maar heeft wel een fair use policy tegen excessief gebruik.

Nadat ze zich hebben aangemeld, krijgen klanten een Wimax-ontvanger in de vorm van een pc-kaart thuisgestuurd. Daarmee kunnen ze direct online gaan, als ze Windows XP en een PCMCIA-slot op hun laptop hebben. Klanten zullen een prepaid tarief van 19,95 euro per maand betalen, later komen er ook abonnementsformules met de mogelijkheid achteraf te betalen.

Nog niet mobiel
Écht mobiel internetten zoals dat kan met bijvoorbeeld HSDPA, is met Aerea nog niet mogelijk. Gebruikers kunnen niet met hun auto door het dekkingsgebied rijden en steeds verbinding houden. Volgens woordvoerder Ingrid Goos heeft dat te maken met licenties; Worldmax mag nog geen mobiele diensten aanbieden op de 3,5 Ghz-band, waar het bedrijf gebruik van maakt.

Wel is zogenaamd ‘nomadisch’ gebruik mogelijk binnen een zogenaamde dekkingscel. Dit betekent dat gebruikers zich in hun huis en het gebied eromheen kunnen bewegen, zonder verbinding te verliezen. Volgens Goos is Aerea wel geschikt voor mobiele diensten, en mag Worldmax die ook aanbieden nadat de 2,6 GHz-licenties voor mobiel Wimax in Nederland zijn vrijgegeven. De veiling van die licenties is voorzien voor eind dit jaar.

Dekking
Worldmax geeft geen garantie op de dienstverlening. Het bedrijf stelt dat de dekking in bijvoorbeeld een garage of kelder minder kan zijn. Wanneer de dekking binnenshuis onvoldoende is, wordt gebruikers aangeraden om dichter bij het raam te gaan zitten.

Binnenkort wordt toegang overigens ook mogelijk met een USB-adapter, stelt Worldmax. Daarnaast is investeringspartner Intel van plan om aan het eind van dit jaar te starten met de levering van geïntegreerde Wimax-chips voor laptops in de Verenigde Staten. Eenvoudiger oplossingen zijn dus in zicht.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business