Nieuws

Internetcensuur Olympische Spelen van tafel na bakken kritiek

De Chinese organisatoren van de Olympische Spelen zullen zijn geschrokken van de internationale commotie die is ontstaan over de beperkte internettoegang voor journalisten op het evenement. Ze hebben beloofd dat de beperkingen worden opgeheven. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deze ochtend bekendgemaakt, meldt het persbureau ANP.

Het IOC zegt donderdagavond met de Chinese organisatoren van de Spelen te hebben overlegd, waarna tot de versoepeling is besloten. Inmiddels zijn de sites van Amnesty International en de BBC er alweer te zien. Honderden andere zijn echter nog steeds afgesloten, zoals de websites van Chinese dissidenten en die van de verboden spirituele beweging Falungong.

Protest
In de onderhandelingen met de Chinese organisatie had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ermee ingestemd dat journalisten in Peking enkel toegang zouden krijgen tot websites die "relevant" zijn voor de verslaggeving over de wedstrijden. Dat betekende dat sites zoals die van Amnesty International en alle sites met Tibet in de naam ontoegankelijk zouden blijven.

Het leverde het IOC deze week bakken kritiek op. De Internationale Federatie van Journalisten heeft de Chinese autoriteiten opgeroepen om het internet niet langer te censureren, en de buitenlandse correspondenten in China hebben protest aangetekend, aldus het ANP.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business