Nieuws

Intels Larrabee is meerkoppige GPU

Intel geeft meer informatie vrij over de Larrabee-chipset, een processor waarmee het bedrijf wil gaan concurreren op de markt van de grafische chips. Intel stelt nog geen concrete producten voor maar geeft al wel te kennen dat de GPU in de eerste plaats op geavanceerde videokaarten zal opduiken. Al zal dat pas in 2009 of 2010 zijn.

Het aantal kernen dat Larrabee gebruikt loopt ongeveer evenredig met de geleverde prestaties. Beeld met dank aan Intel.

Larrabee is een afgeleide van de Pentium-processor en bestaat uit meerdere kernen gebaseerd op de X86-architectuur, maar kan wel omgaan met 64 bit-instructies en Multi-threading. Zo toont Intel slides waarin de processor acht tot 48 cores gebruikt. De chip zelf werd niet ontworpen door de grafische afdeling van Intel, maar door de ontwikkelaars in Hillsboro (Oregon, VS). Dit team was eerder al verantwoordelijk voor de Pentium 4.

De grafische processor krijgt ondersteuning voor DirectX, OpenGL en Larrabee Native C en C++. Met de chip wil Intel naar eigen zeggen de spelontwikkelaars meer innovatiemogelijkheden geven dan zij nu hebben. Het is overigens niet de bedoeling dat de chip enkel grafisch rekenwerk gaat verzetten. Op termijn denkt Intel ook aan high-end computers en werkstations.

Elke Larrabee-kern heeft 256 kilobyte aan Leven 2 cache. Beeld met dank aan Intel.

Met een bijdrage van CNet.

businessdirectcgpuhillsborointelitprofessionallarammeenieuwsopengltechzonex86

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen