Nieuws

Nehalem in de schijnwerpers op IDF

Op het Intel Developer Forum in San Francisco geeft Intel meer informatie vrij over de Nehalem-processorarchitectuur, die de bestaande Penryn-architectuur zal opvolgen. Speerpunten van Nehalem worden een geïntegreerde geheugencontroller, een geoptimaliseerd stroombeheer en een Turbomodus.

Nehalem wordt de eerste Intel-processor met een geïntegreerde geheugencontroller. Deze kan drie geheugenkanalen aansturen die elk tot drie DDR3 DIMM’s kunnen bevatten. Volgens Intel-ontwikkelaar Rajesh Kumar resulteert dit in geheugenbandbreedtes van meer dan 30 GB per seconde. Deze technologie, die onder de naam Quickpath gepromoot wordt, maakt de verouderde frontsidebus overbodig.

Efficiënt stroombeheer
Nehalem zal uitgerust zijn met een nieuwe vorm van Clock Gate. In tegenstelling tot de Clock Gate-technologie op eerdere Intel-processors kan een processorkern nu volledig uitgeschakeld worden, zodat ook geen lekstromen meer kunnen optreden en het stroomverbruik naar nul herleid wordt. De Turbo Mode laat toe dat stroom van de niet gebruikte kernen afgeleid wordt naar kernen die nog wel aan het werk zijn. Die laatste kunnen dan efficiënter werk leveren zonder dat hier een verhoogde warmteafgifte tegenover staat.

Nehalem voert energie-efficiëntie hoog in het vaandel. De circuits die zich met het interne stroombeheer van de chip bezighouden, nemen meer dan een miljoen transistors in beslag. Doordat de logica voor stroombeheer op de processor zelf geïntegreerd is, kan de chip onafhankelijk van het besturingssysteem de meest economische modus selecteren.

Ook hyper-threading maakt opnieuw haar opwachting. De eerste versies van Nehalem zullen twee threads per core ondersteunen, voor een totaal van acht threads.

Intel Core i7
De eerste Nehalem-producten verschijnen in het vierde kwartaal van 2008 op de markt als de Intel Core i7, een desktopversie met vier cores en acht threads, en de Nehalem-EP voor servers en workstations. Het achtervoegsel EP slaat op efficient performance, wat meteen de nadruk legt op de energiebesparende functionaliteit van de chip. In 2009 volgen de achtkoppige Nehalem-EX serverchip, twee desktopchips die vooralsnog als ‘Havendale’ en ‘Lynnfield’ aangeduid worden, en de mobiele varianten ‘Auburndale’ en ‘Clarcksfield’.

AMD
De aankondiging dat Intel voor het eerst een geheugencontroller inbouwt in zijn processors, werd bij concurrent AMD met hoongelach ontvangen. De Intel-rivaal bouwt al jaren dit onderdeel in bij zijn chips, zoals de Opteron. Intel was altijd heel kritisch over AMD’s beslissing om te werken met een geïntegreerde geheugencontroller.

"Na meer dan vijf jaar van het bekritiseren van AMD’s Direct Connect Architecture, heeft onze concurrent het de facto overgenomen door een technologie te ontwikkelen die gebaseerd is op de fundamenten van ons ontwerp", zegt Leslie Sobon, AMD’s vicepresident van Computing Solutions and Platform Product Marketing, in een mail die naar de pers werd verstuurd. Volgens Sobon is de Intel Nehalem-aankondiging het bewijs dat de veel grotere rivaal het voorbeeld van AMD volgt.

Met een bijdrage van Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business