Nieuws

Qlikview schakelt besluitvorming bij TVH in hogere versnelling

 

Zelfs al is business intelligence door de vele overnames van het voorbije jaar nu het speelterrein van grote namen geworden, toch blijken ook underdogs nog altijd aan hun trekken te komen. Getuige daarvan de implementatie van een complete BI-oplossing van Qliktech bij TVH, een wereldwijde leverancier van heftrucks en hoogtewerkers.

Business intelligence met Qliktech. Qlik wie? De naam zegt u waarschijnlijk niet veel, en toch is Qliktech al drie jaar na elkaar door IDC uitgeroepen tot de snelst groeiende leverancier van business intelligence software, met ruim 360.000 gebruikers bij meer dan 8.500 klanten in 86 landen. Qliktech is van oorsprong een Zweeds bedrijf, opgericht in 1993, met een apart technologisch concept: een in-memory database die met associatieve logica benaderd wordt. 

Zoals ons brein
Qlikview laadt alle databronnen in het werkgeheugen van de servers om zo sneller te kunnen werken. Daarvoor past het een enorme datacompressie toe – gegevens die meerdere keren voorkomen, worden toch maar één keer opgeslagen met pointers zodat gigabytes in de database uiteindelijk megabytes worden. En die gegevens verbindt het dan met elkaar op dezelfde associatieve wijze als onze hersenen werken om uiteindelijk tot samenhangende, bruikbare informatie te komen. "Ons brein denkt ook niet lineair, maar maakt associaties al naargelang de invalshoek en de richting die we uitwillen, en zo werkt ook Qlikview", zegt Frank Bossuyt, software development manager bij TVH.

De keuze van een wereldspeler als TVH voor een toch relatief onbekend BI-product als Qlikview is op zijn zachtst gezegd verrassend. "Maar niet als je het product in actie hebt gezien", stelt Bossuyt met klem. "Voordien deden we alles met Excel, zonder links tussen de rapporten: traag, elke aanpassing vergde heel wat IT-resources, en ook grafisch was het niet echt alles. Toen we na enkele overnames dan nog voor een integratieopdracht stonden waarbij de correctheid van de data altijd in vraag werd gesteld, besloten we op de markt een BI-oplossing te zoeken. Maar dan wel een met een beperkt risico, een redelijke prijs, en een garantie op een succesvolle implementatie."

 

 

In fases
Bossuyt had Qlikview al wel in actie gezien maar hij was niet helemaal overtuigd. "Tot onze implementatiepartner Credon het product losliet op onze eigen data en op drie dagen tijd een complexe werkende oplossing bouwde, toen waren we onmiddellijk overtuigd. Het mooie aan Qlikview is dat je, in tegenstelling tot de grote BI-oplossingen, die meestal een bigbangaanpak vereisen, gefaseerd kan werken, in kleine stappen die je telkens succesvol kan afronden, zonder eerst een groot data warehouse te moeten opzetten. De datasets die een gebruiker nodig heeft, worden in het werkgeheugen geladen en dan ondervraagd, en dat verklaart de hoge snelheid van het pakket."

Sinds begin dit jaar is TVH volop Qlikview aan het implementeren over heel de wereld. "Veel weerstand hebben we niet ontmoet", zegt Bossuyt, "alle eindgebruikers zijn erg enthousiast – het is een leuk product, het oogt mooi en werkt snel. Bovendien kan iedereen zelf de look and feel aanpassen en zijn eigen rapportering opzetten, zonder tussenkomst van IT. Wat ook erg belangrijk is in het kader van onze internationale activiteiten in verschillende tijdzones."
Voor Frank Bossuyt had Qlikview maar één nadeel: het draait onder Windows. "Wij zitten hier met een Unix-serverpark, wat betekent dat we een nieuwe server hebben moeten aankopen om de toepassing te kunnen gebruiken. Maar Credon heeft ons daarbij uitstekend begeleid, en als er al eens een probleem opdook waar ze zelf niet direct een oplossing voor hadden, dan hadden wij binnen de 24 uur van Qliktech zelf een antwoord."
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business