Nieuws

Opgefrist Ubuntu komt op stoom

De volgende versie van Ubuntu Linux – Intrepid Ibex oftewel Ubuntu 8.10 – wordt in oktober verwacht. Wie liever een editie overslaat, kan in april een volgende uitvoering installeren: Jaunty Jackalope. Of als u liever cijfertjes leest, Ubuntu 9.04.

Intrepid Ibex verscheen deze week in alpha 5-versie. De nieuwe Ubuntu is mogelijk heel binnenkort in een meer afgewerkte bèta-uitvoering beschikbaar, waarna het aftellen naar de definitieve versie begint. Als die in oktober verschijnt, blijven Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth en de Ubuntu-gemeenschap trouw aan de halfjaarlijkse updatecyclus voor de populaire Linux-smaak.

Nieuwe verflaag
Ubuntu 8.10 pakt vooral uit met een stevige opfrisbeurt voor onderdelen zoals de kernel en Gnome. Ibex krijgt ook een andere verflaag, in de vorm van een nieuw interfacethema – al blijven de karakteristieke bruine tinten van Ubuntu bewaard. Ook tijdens het installeren van het besturingssysteem zou meer te zien zijn.

Een andere vernieuwing is de mogelijkheid om één privémap te encrypteren. Het voordeel tegenover bestaande systemen om de hele harde schijf te coderen, is dat de prestaties van de computer minder negatief beïnvloed worden.

Jackalope is een haas
Een jackalope is een haasachtig dier dat bekendstaat om zijn snelheid. Een mooi symbool, vindt Shuttleworth, want Ubuntu 9.04 moet snel zijn. Bijvoorbeeld door snel op te starten. Een jackalope-haas springt ook hoog. Shuttleworth wil dat de lat hoog wordt gelegd voor de volgende Ubuntu, en dat de volgende Ubuntu daaroverheen springt.

Wat er concreet gaat worden toegevoegd en veranderd aan Jaunty Jackalope, staat echter nog niet vast. Dat wordt bepaald tijdens de volgende grote Ubuntu Developer Summit, die in december op de campus van Google plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business