Nieuws

EU snoeit in tarieven sms en mobiel internet

De Europese Commissie heeft de maatregelen van telecom-Eurocommissaris Viviane Reding voor goedkoper sms’en en mobiel internetten binnen de EU goedgekeurd. Het is nu een officieel wetgevingsvoorstel.

Het voorstel introduceert een maximumtarief van 11 cent voor een sms die over de grens, maar binnen de EU wordt verstuurd (roaming). Momenteel ligt het gemiddelde Europese tarief daarvoor op 29 cent. Ook stelt de Commissie een wholesale-prijsplafond van 1 euro per megabyte voor. De operatoren rekenen elkaar die wholesaleprijzen aan voor het gebruik van hun netwerken.

Limiet zelf bepalen
Roamingklanten moeten in de toekomst een automatische boodschap ontvangen met de dataroamingtarieven voor het land waar ze zich bevinden. Vanaf de zomer van 2010 moet een klant ook vooraf kunnen bepalen hoe hoog zijn dataroamingfactuur maximaal mag oplopen voordat de dienst wordt geblokkeerd.

Bellen goedkoper
Verder zijn er nog maatregelen rond bellen in het buitenland. Aanvankelijk zouden de tarieven daarvoor in 2009 voor het laatst worden verlaagd, en wel tot 43 cent per minuut voor bellen in het buitenland en 19 cent per minuut voor gebeld worden. Maar de Europese Commissie wil dat de tarieven ook daarna nog dalen. Op 1 juli 2012 moeten de tarieven zijn verlaagd tot respectievelijk 34 cent en 10 cent.

Ook is het straks afgelopen met het per minuut aanrekenen van oproepen. Uitgaande roaminggesprekken zullen pas na een halve minuut per seconde worden gefactureerd. Bij ontvangen oproepen gebeurt dat vanaf de eerste seconde.

De maatregelen hebben nu nog het fiat nodig van de Raad van Ministers en het Europees Parlement. Daarna worden ze omgezet in wetgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business