De Vlerick Management School organiseert een nieuwe cursus, over het thema business process management (BPM). Prof Dr Stijn Viaene is professor Management & ICT aan de K.U.Leuven en Vlerick Management School, en programmadirecteur voor de opleiding "Executive Master Class in Business Process Management". ITP: Waarom is er behoefte aan deze opleiding? Stijn Viaene : Omdat […]


De Vlerick Management School organiseert een nieuwe cursus, over het thema business process management (BPM). Prof Dr Stijn Viaene is professor Management & ICT aan de K.U.Leuven en Vlerick Management School, en programmadirecteur voor de opleiding "Executive Master Class in Business Process Management".

ITP: Waarom is er behoefte aan deze opleiding?
Stijn Viaene : Omdat er steeds meer bedrijven werken aan procesverbetering, grote en kleine ondernemingen, hier en in de hele wereld. Ze willen een betere samenwerking bekomen tussen de verschillende business units, tussen de verschillende regio’s, enzovoort. Meerdere onderzoeken uit de bedrijfswereld (IDC, Forrester, Gartner) en de academische wereld bewijzen dat.

ITP: Tot wie richt u zich?
Stijn Viaene : In veel bedrijven wordt er al aan procesmodellering en -verbetering gedaan, maar dikwijls is slechts een deel van het bedrijf daarbij betrokken. Dat is fout, BPM kan alleen op enterprise-niveau aangepakt worden. Dat willen wij de deelnemers bijbrengen. We richten ons tot mensen die de eerste stappen al gezet hebben, maar nu een gedegen opleiding willen ontvangen.


ITP: Wat zullen de deelnemers leren?
Stijn Viaene : Eerst spreken we met hen in de taal van de business, dan hebben we het over modellering van bedrijfsprocessen, meten van bedrijfsprocessen met behulp van business intelligence software, verbeteren van bedrijfsprocessen, bedrijfsprocessen afstemmen op de strategie van het bedrijf en over informatica als enabler. Ook over het uitvoeren van projecten en change management. We willen hen een ‘multi-functionele’ kijk bijbrengen, hen leren om bruggen te bouwen tussen de verschillende afdelingen van hun bedrijf.

ITP: Wie zijn de lesgevers?
Stijn Viaene : De lesgevers zijn allemaal mensen met praktijkervaring en -ervaring. Vlerick beschikt zelf over lesgevers voor thema’s zoals strategie, business process management, change management, services management en andere. Voor andere onderwerpen werken we nauw samen met Universiteit Gent en K.U.Leuven.

ITP: Wat is de didactische aanpak?
Stijn Viaene : Vlerick werkt zoals de business schools in de VS: we werken met een business game, met hands-on simulatie, maar vooral met cases. Het is geen ex-cathedra onderwijs. We willen ook een dialoog voeren met onze studenten, van hun verhalen uit de praktijk kunnen wij ook iets opsteken.
 

ITP: Een deelnemer aan de opleiding, kan die achteraf een BPM-project uitvoeren in zijn eigen bedrijf?
Stijn Viaene : Een bedrijf dat één van zijn mensen naar de opleiding stuurt, heeft achteraf niet alleen een opgeleide "business process architect" in huis, maar wordt ook op weg geholpen, doordat de deelnemer en de leerkrachten in hun bedrijf aan de slag gaan en een rapport opstellen.

De opleiding "Executive Master Class in Business Process Management" duurt 30 dagen en wordt gehouden tussen maart 2009 en februari 2010. De lessen worden in het Engels gegeven.