Nieuws

E-gender wil meer informaticavrouwen

Er zijn nog altijd veel meer mannen dan vrouwen in de ICT-sector en dat is geen goede zaak. Om die reden wil e-gender vrouwen meer motiveren om voor een informaticajob te kiezen. Al moeten werkgevers en leerkrachten ook helpen om de huidige cijfers om te keren.

In het schooljaar 2007-2008 steeg het aantal meisjes in ICT-opleidingen (hoger onderwijs) met zeventien procent. Toch vertegenwoordigen ze maar zes procent van het totaal. Ook bij de doorstroming naar de arbeidsmarkt loopt het fout, steeds minder vrouwen gaan effectief aan de slag in een informaticafunctie.

Complementaire kwaliteiten
E-gender, een initiatief van Flanders Multimedia Valley, wil benadrukken dat vrouwen een sterke meerwaarde hebben in de informaticasector. Vrouwen zijn communicatiever, hebben een beter strategisch inzicht en leveren volgens de organisatie kwalitatief hoogstaand werk. In principe werken beide geslachten complementair, de sector mist dus een pak potentieel talent in de huidige situatie.

De dames zelf kampen meestal met een pak vooroordelen. Meisjes associëren de sector met saai en eenzijdig werk. Als ze dan toch iets in de ICT-lijn willen leren, dan is dat vooral webdesign en blind typen. Dat terwijl jongens in hun tienerjaren meer experimenteren met zaken zoals programmeertalen.

Wanneer er dan enkele jaren later een studiekeuze volgt, is de kenniskloof tussen beide geslachten al stevig opgebouwd. Daardoor zijn vrouwelijke studentes minder zelfzeker om aan een ICT-opleiding te beginnen.

Discriminerende sector
Vanuit de sector zelf komen ook te weinig uitnodigende signalen naar vrouwen toe. Zo hekelt e-gender het feit dat artikels en advertenties over games en hardware bijna uitsluitend op mannen zijn gericht. Ook de vacatures zijn meestal gericht op het technische en minder op communicatie en andere aspecten van de job. Op die manier blijft er een vicieuze circel bestaan rond het ‘nerdy’ en mannelijk imago van de sector.

Om vrouwen, de onderwijssector en de arbeidsmarkt meer te sensibiliseren rond het thema, heeft e-gender een speciale website opgezet. Op Dothemach.be wordt onder meer uitgelegd waar de vrouwelijke troeven in de IT-sector van pas komen. Zo wil de organisatie het rollenpatroon doorbreken zodat vrouwen meer willen toetreden tot de sector. De werkgevers op hun beurt hebben meer oog voor de troeven van een vrouwelijke informaticus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business