In 2008 steeg het aantal ERP-implementaties tot meer dan het dubbele van 2007. Dat blijkt uit een studie die MarketCap uitvoerde bij 400 respondenten. Toch moeten die cijfers genuanceerd worden, want ook kmo’s schaffen ERP’s aan, waardoor de projecten ook kleiner worden. Op 6 november presenteert MarketCap de volledige studie op een Business meets IT-seminarie […]


In 2008 steeg het aantal ERP-implementaties tot meer dan het dubbele van 2007. Dat blijkt uit een studie die MarketCap uitvoerde bij 400 respondenten. Toch moeten die cijfers genuanceerd worden, want ook kmo’s schaffen ERP’s aan, waardoor de projecten ook kleiner worden. Op 6 november presenteert MarketCap de volledige studie op een Business meets IT-seminarie over Corporate Performance Management.

In 2008 hadden zo’n 54 procent van de Belgische bedrijven een ERP-systeem. Dat leert een marktstudie van MarketCap bij 400 bedrijven met meer dan 50 werknemers. Van die 54 procent heeft 8,4 procent pas in 2008 een ERP geïmplementeerd, slechts zo’n 3,2 procent in 2007.

“In 2007 is het percentage nieuwe implementaties lager uitgevallen,” zegt onderzoeker Alfred den Besten, “In 2008 zijn met name in de eerste helft veel ERP-projecten gestart, die uiteraard dealtechnisch vaak in 2007 verkocht zijn. Qua omzet voor ERP-vendors was 2007 top, maar in 2008 wordt dat alles dus uitgerold. Dat leidt tot een dip bij de ERP-vendors en een hausse bij systeemintegrators. Probeer momenteel maar eens een SAP-, Axapta- of Oracle-consultant te pakken te krijgen.”


Er is nog een extra nuance. Het soort ERP-implementaties verandert ook. “Hoewel we het aantal implementaties zagen verdubbelen, is het aantal gebruikers maar met 15 procent gestegen. De omvang van de projecten daalt dus”, aldus den Besten.

Ook de vendors van ERP-systemen zullen rekening moeten houden met die tendens. “Als bij een groot bedrijf de implementatie twee jaar duurt in plaats van het ene geplande jaar, is dat gewoon jammer. Maar voor een kmo zou dat het failliet betekenen. Kleinere bedrijven kiezen dus voor een systeem dat makkelijk te configureren is, zoals Microsofts Dynamic AX en Dynamics Navision”, zo voorspelt Alfred den Besten.

Verder blijkt uit de studie dat de top drie ERP’s een marktaandeel van 80 procent heeft. SAP, Oracle en Microsoft verdelen dus zo goed als heel de markt.

Een groot deel van de bedrijven met een ERP-systeem is tevreden. Afhankelijk van de sector hebben 26 tot 64 procent van de bedrijven een return on investment die hoger uitkomt dan de investering zelf. Een opmerkelijk aantal bedrijven, 20-60 procent, kent de ROI niet. “Veel bedrijven zien ERP als een kostenpost, niet als een investering”, besluit Alfred den Besten.