De resultaten van Telenet blijven stabiel in verhouding met de rest van de sector. Bij de bekendmaking van de resultaten van het derde kwartaal rapporteerde het kabelbedrijf een nettoverlies van 17,2 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog een winst van 3,2 miljoen euro was. Toch doet het bedrijf het niet slecht. De EBITDA, het […]


De resultaten van Telenet blijven stabiel in verhouding met de rest van de sector. Bij de bekendmaking van de resultaten van het derde kwartaal rapporteerde het kabelbedrijf een nettoverlies van 17,2 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog een winst van 3,2 miljoen euro was. Toch doet het bedrijf het niet slecht.

De EBITDA, het resultaat zonder belastingen, intresten, waardevermindering en afschriften, ligt met 369,8 miljoen euro tien procent hoger dan een jaar geleden, waardoor er een marge van vijftig procent is. In de eerste negen maanden van 2008 steeg de omzet met zeven procent tot 739,4 miljoen euro. Voor het derde kwartaal alleen was dat een stijging van vijf procent tot 247 miljoen euro.

Stabiele abonneegroei
Telenet benadrukt dat er een stabiele groei van de abonnees is. In totaal kwamen er in de eerste negen maanden van dit jaar voor vaste telefonie, digitale televisie en breedband 259.000 nieuwe klanten bij. Jaar op jaar zijn dat er 358.000.


Breedbandinternet en vaste telefonie kennen respectievelijk een stijging van elf en vijftien procent tot 958.000 en 604.000 klanten. Voor kabeltelevisie zijn de resultaten minder positief. Het aantal digitale televisieklanten steeg wel met 53 procent tot 519.000, maar voor analoge televisie zakte het klantenaantal van 1.376.000 naar 1.135.000 (-17 procent). Daardoor komt het totaal aantal televisieklanten op 1.654.000, vier procent minder dan een jaar geleden.

Voorzichtigheid door crisis
Telenet verwacht de vooruitzichten voor 2008 te kunnen waarmaken. Toch blijft het bedrijf voorzichtig “We onderschatten het gevaar van de crisis op onze activiteiten niet, al bleef de impact op onze activiteiten tot op vandaag vrijwel miniem”, aldus gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe.

“Volledig in lijn met de verwachtingen”
Volgens Nico Melsens, analist bij KBC Securities, zijn de resultaten niet slecht. “Ze zijn volledig in lijn met de verwachtingen. Het voornaamste is dat ze mooi blijven groeien.” Ook in vergelijking met andere telecomspelers doet Telenet het niet slecht. “De resultaten zijn vergelijkbaar met Mobistar, al is er uiteraard een ander groeiprofiel. Op Europees vlak is dat moeilijker te vergelijken, omdat andere spelers vaak nog in andere sectoren actief zijn.

De wereldwijde financiële crisis heeft volgens Melsens geen grote impact. “In de resultaten op zich is dat nog niet zichtbaar. Je merkt voor breedband wel dat er in verhouding iets minder mensen een duur tariefplan nemen en vaker gaan voor een goedkoper exemplaar, maar dat is gewoon een trend.”