Nieuws

"Voor het eerst meer notebooks verkocht dan pc's"

Voor het eerst in de geschiedenis zijn dit jaar meer notebooks dan desktopcomputers verkocht, zegt marktonderzoeker iSuppli. Ondanks de kredietcrisis heeft de hele sector een sterk derde kwartaal achter de rug.

De notebookverkoop maakte het afgelopen jaar een groeispurt door, terwijl de markt voor thuiscomputers een lichte terugval kende. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2007 werden veertig procent meer draagbare computers verkocht (38,6 miljoen), terwijl pc’s er 1,3 procent op achteruit gingen (38,5 miljoen).

Dat betekent volgens iSuppli dat de totale computermarkt zeker niet in verval is geraakt. De totale verkoop steeg met 15,4 procent ten opzichte van 2007.

Top vijf
De verschuiving naar draagbaar heeft niet gezorgd voor een verschuiving in de top vijf van computerfabrikanten. Hewlett-Packard voert de ranglijst aan met 14,9 miljoen verkochte modellen, gevolgd door Dell (11 miljoen) en wonderkind Acer, dat met een verkoop van 9,7 miljoen eenheden een stormachtige groei heeft doorgemaakt in het afgelopen jaar.

De Taiwanese onderneming had dat vooral te danken aan zijn populaire minilaptops, die het leeuwendeel uitmaken van de drie miljoen modellen die het meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het eveneens Taiwanese Asus is het andere succesnummer onder de computerfabrikanten. Het wist zijn zesde plaats in de ranglijst te behouden en haalde met zijn Eee PC’s Lenovo in op de notebookmarkt. Het is nu de nummer vijf in draagbare computers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business