Nieuws

Digital Asset Management voor middenmarkt verdwijnt

De markt voor Digital Asset Management (DAM) en Media Asset Management (MAM) splitst zich op in een hoog en een laag segment. Volgens onderzoeksbureau CMS Watch verdwijnt daardoor de middenmarkt, waardoor middelgrote bedrijven, of organisaties die plots sterk groeien vaak opgescheept zitten met te beperkte, of te dure software.

Kleine DAM-tools zijn vaak al te krijgen voor twee- tot vijfduizend dollar, waar een uitgebreid enterprise-systeem al snel 150.000 tot 200.000 dollar kost. “Er is niet echt veel ruimte tussenin,” zegt analiste Theresa Regli van CMS Watch, “Deze situatie vormt een ernstig probleem voor kopers die van hun DAM-systeem meer dan archivering verwachten, maar geen budget van zes cijfers hebben.”

Pieter Casneuf, executive partner bij het Belgische ADAM Software, bevestigt de trend, maar nuanceert de opsplitsing wel. “Ik heb niet de indruk dat die oplossingen verdwijnen, maar het is wel zo dat er een meer uitgesproken opsplitsing van de markt komt. Daardoor ontstaat er een duidelijke positionering van hoog tot laag, maar ook in de breedheid van het systeem.”

Dat het aanbod in de middenklasse verdwijnt, is dus niet volledig correct. Zo hanteert ADAM Software zelf drie segmenten met ADAM Express, Corporate en Enterprise. Daarbij biedt de Corporate-versie ongeveer dezelfde mogelijkheden als het duurdere Enterprise-model, behalve dat ondernemingen daar kunnen uitbreiden door extra gebruikslicenties.

Moeilijk te definiëren
Volgens Casneuf groeit de markt voor grote DAM-systemen wel. Bedrijfsprocessen hebben steeds vaker behoefte aan een centraal beheer. Dat wil echter niet zeggen dat het middensegment verdwijnt. “De vraag is natuurlijk wat iemand er juist onder verstaat, want een server is in principe ook een DAM-systeem,” zegt Casneuf, “We zitten nog in een immature markt. Het momentum is groot, maar de marktcijfers zijn niet altijd betrouwbaar. Al is het maar omdat Digital Asset Management door iedereen anders wordt gedefinieerd.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business