Nieuws

IBM zet topresultaten neer

IBM maakte in het vierde kwartaal van 2008 maar liefst 12 procent of 4,4 miljard dollar winst. De omzet kwam neer op 27 miljard dollar, wat een daling is van zes procent. Het bedrijf zet daarmee betere resultaten neer dan verwacht.

Ook voor het volledige jaar 2008 zet de IT-reus behoorlijke cijfers neer. Zo komt de winst per aandeel op 8,93 dollar, een stijging van vijf procent. In totaal realiseerde het bedrijf een omzet van 103,6 miljard dollar (+ 5 procent). Voor 2009 wordt een winst per aandeel van 9,20 dollar verwacht.

De omzetdaling van het vierde kwartaal was het sterkst merkbaar in de EMEA-regio, met een daling van twaalf procent. In de VS en Azië kwam die op respectievelijk -2 procent en -1 procent. Inkomsten uit OEM daalden met -31 procent. IBM benadrukt wel dat een groot deel van die omzetdaling te wijten is aan de wisselende dollarkoers.

Geen ontslagen?
In de jaarresultaten zegt IBM niets over geplande ontslagen, wat het gerucht ontkracht dat het bedrijf zestienduizend mensen aan de deur wil zetten. Op vakbondssite Allianceibm.org wordt dat echter genuanceerd. Zo heeft het bedrijf gezegd dat het aantal ontslagen niet hoger dan anders zal zijn, zonder exacte cijfers te noemen. “De week is nog niet voorbij”, klinkt het sceptisch op de site.

Volgens vakbondsman Koen Dries (LBC-NVK) zullen eventuele ontslagaankondigingen afhangen van hoe de beurs de komende dagen reageert op de resultaten. Voor de Belgische vestiging, die 2.500 mensen telt, acht hij de kans echter klein omdat er niet echt een reden toe is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business