Mobile Vikings, een nieuwe mobiele virtuele operator op het netwerk van Base, stunt door zijn klanten gratis mobiel internet te geven. In ruil daarvoor wordt het aanbod gesponsord met gepersonaliseerde advertenties. Wie dit jaar klant wil worden, moet echter geluk hebben. De operator beperkt zijn klantenbestand voorlopig tot tienduizend en klant worden gaat enkel op […]


Mobile Vikings, een nieuwe mobiele virtuele operator op het netwerk van Base, stunt door zijn klanten gratis mobiel internet te geven. In ruil daarvoor wordt het aanbod gesponsord met gepersonaliseerde advertenties. Wie dit jaar klant wil worden, moet echter geluk hebben. De operator beperkt zijn klantenbestand voorlopig tot tienduizend en klant worden gaat enkel op uitnodiging.

Het bedrijf is een project van CityLive (vroeger Icity) en biedt klanten per herlaadbeurt van vijftien euro 1 gigabyte mobiele datatransfer voor de volgende maand en duizend sms-berichten. Daarbuiten kost een bericht tien cent. Bellen doet u voor 24 cent per minuut.

Testfase
De bedoeling is dat Mobile Vikings dit jaar kan testdraaien met een beperkte groep om onder meer te kijken hoe het concept gecommercialiseerd wordt. Eind dit jaar, mogelijk ook vroeger, gaat de poort open voor andere gebruikers. Al wordt op dat moment ook bekeken of het gratis dataverbruik hanteerbaar blijft.


Om het mobiel internet gratis te kunnen aanbieden, heeft Mobile Vikings MyHub ontwikkeld. Dat is een persoonlijke webruimte die zich als een soort mega RSS-lezer gedraagt en de link vormt tussen het web en de simkaart. Zo kunnen gebruikers berichten van sociale netwerken zoals Facebook, Netlog of Myspace combineren met nieuwssites en blogs.

Enkel met advertenties
Tussen de verschillende updates op MyHub staan advertenties die zijn afgestemd op het profiel van de gebruiker, waarbij die de keuze heeft om zich uit te schrijven indien ongewenst. Wie echter steevast alle reclame weigert, kan op termijn wel geweigerd worden.

De hamvraag blijft uiteraard of het project een succes kan worden. Zo startte Pumbby al ruim een jaar geleden met reclame op de gsm in ruil voor filmtickets, maar een grote doorbraak is er nog steeds niet. Volgens Mobile Vikings is hun dienst echter wel nog meer gepersonaliseerd. Zo wil het bijvoorbeeld samenwerken met kleine handelszaken in steden die zich specifiek op de plaatselijke inwoners richten.