Hewlett-Packard heeft zijn resultaten voor het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2009 voorgesteld. Daaruit blijkt dat het bedrijf 9,5% minder winst maakt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf boekte in totaal 1,85 miljard dollar nettowinst, ten opzichte van 2,1 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet lag in het afgelopen kwartaal […]


Hewlett-Packard heeft zijn resultaten voor het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2009 voorgesteld. Daaruit blijkt dat het bedrijf 9,5% minder winst maakt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf boekte in totaal 1,85 miljard dollar nettowinst, ten opzichte van 2,1 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De omzet lag in het afgelopen kwartaal op 28,8 miljard dollar, dat is 1% meer dan een jaar geleden. Die groei is vooral te danken aan HP’s dienstenafdeling. Zo stegen de inkomsten daar met 116% of 8,7 miljard dollar, wat vooral te danken is aan de overname van EDS. De operationele winst is in dezelfde verhouding en steeg jaar op jaar van 499 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar.

In totaal zag HP zijn totale aantal pc-leveringen met 4% terugzakken. De omzet uit verkochte laptops daalde met 13%. Voor desktopcomputers zakt dat cijfer met 25%. De reden dat de hardwaremarkt onder druk komt te staan, is volgens het bedrijf te wijten aan de economische vertraging.


De omzet van de softwarepoot van HP daalde met 7% tot 878 miljoen dollar. Dat terwijl de operationele winst steeg met 15,9% tot 140 miljoen dollar. Volgens de technologiegigant is dat vooral door een strikt beheer van de operationele kosten en de optimalisatie van de integratie van Mercury, dat in maart 2007 werd overgenomen.

Loonsverlaging
HP liet tijdens de presentatie van zijn resultaten weten dat het zijn kostenstructuur als een troef ziet om de recessie met minimale schade te overleven. Bij die kostenstructuur zit ook een loonsverlaging. Zo zal het basisloon van uitvoerend directeur Mark Hurd met 20% verminderen. Andere leden van de raad van bestuur leveren 10 tot 15% van hun basisloon in. Onder de personeelsleden varieert de loonsverlaging van 2,5 tot 5%.

Voor de Belgische vestiging liggen de resultaten in dezelfde lijn als die van het moederbedrijf. De loonsverlaging zal ook hier in dezelfde percentages worden toegepast, al benadrukt HP België dat dat enkel met toestemming van de personeelsleden zal gebeuren en in overleg met de werknemersraad.

Geen beterschap
Voor het tweede kwartaal ziet HP niet onmiddellijk veel beterschap. "We gaan ervan uit dat de marktomstandigheden uit het eerste kwartaal zich zullen doorzetten", zegt financieel directeur Cathie Lesjak. Daarom verwacht het bedrijf dat zijn omzet in de volgende drie maanden zal dalen met twee tot drie% of tussen de 84 en 86 cent per aandeel.