Nieuws

Microsoft biedt gratis ontwikkelsoftware aan scholen

 

Op de ICT-dag in Diepenbeek, een evenement waarop leraars de kans krijgen om zich via workshops in specifieke software te verdiepen of om sessies rond het gebruik van ICT in de klas bij te wonen, kwam ook Lynn Langit van Microsoft aan het woord. Die dame is niet alleen een SQL Server-specialist, maar ze neemt ook de nobele taak op zich om meisjes in de lagere en middelbare school ervan te overtuigen dat ICT en programmeren ook fun kan zijn.

Tijdens haar sessie over dat onderwerp vermeldde ze ook Dreamspark, een initiatief van Microsoft om alle ontwikkeltools gratis ter beschikking te stellen voor hogere en middelbare scholen. Dat initiatief werd ruim een jaar geleden gestart, maar de op deze sessie aanwezige leraars kwamen volledig uit de lucht gevallen.

Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste was het project oorspronkelijk enkel voor hogeschool- en universiteitsstudenten bedoeld. Pas de voorbije weken is het ook voor leerlingen aan de middelbare school opengetrokken. Ten tweede bleek het registratiesysteem nogal omslachtig. “Aanvankelijk was voor ons de beveiliging prioritair, en daardoor ging het project nogal traag van start”, erkent Jan Potemans, die het initiatief voor Microsoft in België opvolgt. “Maar intussen hebben we een nieuw authenticatiesysteem en zou de uitrol wat vlotter moeten verlopen.”

Mede daardoor is er tot nu toe weinig of niet gecommuniceerd naar de scholen toe. Enkel de studenten van KU Leuven maakten al van het aanbod gebruik. Maar daar zou binnenkort verandering in komen, aldus Potemans. Voor de bredere communicatie zouden overkoepelende onderwijsorganen gebruikt worden. Concreet zou de procedure erop neerkomen dat studenten aan universiteiten en hogescholen gebruik kunnen maken van het mailadres dat ze van hun onderwijsinstelling ontvingen. Voor de middelbare scholen zou de registratie via een centrale administratieve persoon gebeuren. In de loop van de volgende dagen zou Microsoft meer details bekendmaken.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business