Eerste Nederlandse ADSL-verbinding via IPv6

Xs4all heeft de eerste ADSL-verbinding van Nederland die volledig werkt over het nieuwe internetprotocol IPv6 opgeleverd. Dat maakt de provider vandaag bekend.

Het bedrijf spreekt van een mijlpaal. "Dit is een belangrijke stap voor de toekomst van internet."

Omweg
In 2002 heeft Xs4all weliswaar al IPv6 in Nederland geïntroduceerd. Daardoor konden klanten experimenteren met het nieuwe protocol. "Maar dat werkte via een omweg: er werd een IPv6-verbinding opgezet over een bestaande verbinding die met het oude IPv4 werkt", legt de provider uit. "De ADSL-verbinding die nu is opgeleverd is volledig IPv6, dus zonder over het oude protocol te werken."

De verbinding is tot stand gebracht in samenwerking met AVM, de leverancier van Fritzbox-modems. "Na deze succesvolle proef zal Xs4all ervoor zorgen dat IPv6-verbindingen binnenkort aan iedereen geleverd kunnen worden", luidt het.

Investeren
De overschakeling op IPv6 is nodig omdat de traditionele IP-adressen van 32 bit langzamerhand opraken. Naar schatting zijn er nog maximaal 3,7 miljard beschikbaar. De verwachting is dat die over ongeveer twee jaar allemaal in gebruik zijn. Vervanging door IPv6-adressen van 128 bit maakt miljarden en miljarden nieuwe adressen mogelijk.

Hoge kosten
Maar tot dusver gaat de implementatie erg traag. De hoge kosten van upgraden voor internetproviders vormen een belangrijke reden, evenals angst voor compatibiliteitsproblemen.

Toch moeten internetproviders en organisaties met een eigen webserver gaan investeren in het nieuwe protocol, vindt Xs4all. Aanpassingen zijn bijvoorbeeld nodig om een website met een oud IP-adres bereikbaar te houden via IPv6.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business