Intel heeft succes minilaptops onderschat

Als je in het voorjaar van 2008 tegen de toplui van Intel gezegd zou hebben dat minilaptops dit jaar afstevenen op een verkoop van minstens twintig miljoen stuks, dan zouden ze hard hebben gelachen. De chipfabrikant is verbaasd over het succes, maar vaart er wel bij.

De voorspelling van twintig miljoen verkochte minilaptops is afkomstig van marktonderzoeker IDC. Als die het bij het rechte eind heeft, worden er dit jaar ongeveer dubbel zoveel van die kleine pc’s verkocht als in 2008. En ze worden bijna allemaal verscheept met een Intel Atom-processor.

Misrekend
Intel heeft zich verkeken op de populariteit van de goedkope, superlichte en draagbare laptops, zegt Noury Al-Khaledy, algemeen manager voor netbooks bij Intel, in een interview.

Het bedrijf heeft aanvankelijk alle fabriekszeilen moeten bijzetten om alsnog te kunnen voldoen aan de grote vraag naar chips. "Ik moest in onze fabriek komen uitleggen dat ik de vraag fout ingeschat had. En de maand erop had ik het ook niet bepaald bij het juiste eind", aldus Al-Khaledy. "Ik denk dat we onderschat hebben hoe snel mensen het nut van het toestel zouden inzien."

Hij vermoedt dat er al vraag naar was, nog voordat de eerste minilaptop verscheen. Asus heeft de eerste Eee PC pas eind 2007 gelanceerd. Hewlett-Packard, Acer, Dell en andere fabrikanten volgden het jaar erop.

Met een bijdrage van Brooke Crothers

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business