SAP-CEO Kagermann verdwijnt langs achterdeur

Het was een opvallende aankondiging gisterochtend op SAP’s Belgische editie van de World Tour in de SAP Lounge in Vilvoorde. Toen Kenneth Stevens, solutions sales manager van SAP België, Bill McDermott aankondigde als "de nummer 2 of 3 van SAP wereldwijd”, werd duidelijk dat Kagermann officieel vertrokken moet zijn: met twee co-CEO’s kon McDermott onmogelijk nummer twee in de rangorde zijn.

Bij navraag blijkt Kagermann inderdaad officieel afscheid genomen te hebben, meerbepaald op het einde van vorige maand zoals lang geleden, bij het aantreden van Apotheker als co-CEO, al was gesuggereerd. Kagermann zetelt ook niet meer in de raad van bestuur, en heeft dus vanaf deze maand SAP volledig achter zich gelaten. Hij zal veel van zijn vrijgekomen tijd investeren in zijn nieuwe rol als voorzitter van Acatech, de Duitse academie van technische wetenschappen. Eén van zijn ambities in die nieuwe rol is om meer jongeren weer voor een technische richting te laten kiezen, aldus Kagermann zelf in een zeldzaam afscheidsinterview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

In stilte
De definitieve overdracht van de macht aan Leo Apotheker was niet eens een persbericht waard. Maar zijn naam werd wel uit de online lijsten van het managementteam en van de raad van bestuur verwijderd. Kagermann verdween, althans voor de buitenwereld, met stille trom. Voor de SAP-medewerkers werd naar verluidt wel een afscheidsfeest georganiseerd, maar de minzame topman van SAP vond veel ruchtbaarheid naar buiten toe overbodig. Kagermann was in totaal elf jaar lang CEO van SAP.

Opvallend detail: zijn voorganger en stichter van het bedrijf Hasso Plattner zetelt wel nog steeds als voorzitter van SAP’s raad van bestuur. Naar verluidt heeft hij de touwtjes nog altijd strak in handen. Zijn visie op de toekomst van SAP heeft volgens insiders eerder al een vorige troonpretendent, Shai Agassi, doen besluiten om het bedrijf te verlaten.

In het nieuwe managementteam is ook een en ander veranderd. Naast Kagermann verliet ook een ander lid van het team, Claus Heinrich, het bedrijf. Onder meer Bill McDermott heeft die leemte opgevuld.

België boven
Het nieuwe managementteam kleurt overigens opvallend Belgisch. Naast Apotheker zelf, die opgroeide in Antwerpen en een behoorlijk mondje Nederlands praat, zetelt ook “volbloed Belg” Ernie (officieel Erwin) Gunst in het management team, als COO – de allereerste COO ooit voor SAP – en Labor Relations director. Gunst was in de jaren ’90 nog country manager van SAP België, net als Apotheker zelf trouwens.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business