Nieuws

2008 was goed jaar voor IT-diensten

De omzet uit IT-diensten groeide ook in 2008 fors. Met 806 miljard dollar deden de gezamenlijke dienstenbedrijven het 8,2% beter dan in 2007, ondanks een terugval in vooral het laatste kwartaal. IBM blijft de grootste dienstenleverancier met 7,3% van het totale marktaandeel.

De meeste leveranciers hebben zes à acht maanden geen hinder ondervonden van de economische recessie, vertelt Gartner. “Pas de laatste vier maanden ondervonden ze het begin van de wereldwijde economische terugval, met overal kostenbeperkingen en -reducties”, aldus Kathryn Hale, research vice president voor Gartners IT services groep.
Toch bleef de groei op het verwachte niveau voor de meeste segmenten van de IT-dienstenmarkt. “Enkel IT-management en process management bleven onder de verwachtingen”, specificeert Hale. “Dat zijn nochtans segmenten die in economisch moeilijke tijden meestal overeind blijven, omdat de potentiële kostenbesparingen van outsourcing dan net aantrekkelijker zijn. Maar blijkbaar hebben de klanten geaarzeld om zich te engageren voor een lange periode, zoals die in de meeste outsourcingcontracten wordt afgesproken.”

Over alle dienstensegmenten heen is IBM wereldwijd marktleider, met 7,3% van de markt, goed voor een omzet van bijna 59 miljard dollar. HP heeft zich met de overname van EDS op nummer 2 geplaatst, maar de integratieproblemen hebben maar voor een bescheiden groei van 1,9% gezorgd. Dat is een stuk beneden het marktgemiddelde, merkt Gartner nog op.

Nog een opvallende vaststelling: de groei van dienstenbedrijven met hoofdkwartier in India bedroeg in 2008 slechts 12,9%. In 2007 kenden de Indiase bedrijven nog een groei van 39,8%. Gartner ziet twee verklaringen voor die terugval. Ten eerste is de financiële sector cruciaal binnen het klantenbestand van die bedrijven, en konden ze vanuit die hoek in 2008 weinig heil verwachten. Ten tweede zijn Indiase outsourcers vooral sterk in applicatieontwikkeling, een dienst die vrij eenvoudig op de lange baan kan worden geschoven. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business