Nieuws

Fedora 11

De nieuwste versie van besturingssysteem Fedora maakt bediening van het geluid makkelijker, start sneller op, voegt vingerafdruklezers toe en formatteert je harde schijf standaard op Ext4.

Fedora is de gratis versie van wat voorheen Red Hat Linux heette. Dat leeft nu voort als Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en wordt in combinatie met ondersteuningscontracten verkocht aan bedrijven. Voor thuisgebruikers is het Fedora Project in het leven geroepen. Dat is niet alleen gratis, maar bevat ook modernere software en een recentere kernel dan RHEL.

[download_file]

Volume
Versie 11 voegt Pulseaudio toe aan het repertoire van deze Linux-distributie. Dat moet een einde maken aan de verwarring bij gebruikers als ze met de mixers voor het volume spelen. Belangrijker is de uitbreiding van KMS (Kernel Mode Setting). Doordat niet alleen videokaarten van ATI maar ook van Intel en Nvidia worden ondersteund, kunnen meer gebruikers plezier beleven aan de snellere boot die dat oplevert.

Voor beveiligingsbewuste mensen zal het een verademing zijn dat vingerafdruklezers zich nu eenvoudiger laten instellen op Fedora-machines.

Updaten
Uiterst praktisch is dat Fedora voortaan via Presto zorg gaat dragen voor updates. In oudere versies moest bij een update het complete geïnstalleerde pakket vervangen worden, wat tijd en bandbreedte in beslag nam. Presto bepaalt het verschil tussen jouw installatie en de nieuwste versie, en downloadt alleen wat je nodig hebt.

Onder de motorkap stapt Fedora nu standaard over naar het Ext4-bestandssysteem. Dat is een stevige vernieuwing die kan leiden tot betere prestaties, hogere betrouwbaarheid en snellere controles van het bestandssysteem. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business