Nieuws

Beschikbaarheid en prijs Windows 7 bekend

Microsoft heeft de prijzen, beschikbaarheid en upgrademogelijkheden van Windows 7 bekendgemaakt. Vicepresident Brad Brooks verstrekte de informatie woensdag in een exclusieve briefing, waarbij onze collega’s van ZDNet aanwezig waren.

Wereldwijd komen winkelversies en upgrades van het besturingssysteem uit op 22 oktober. Het staat dan ook geïnstalleerd op machines van pc-fabrikanten (OEM’s). Wie na 26 juni 2009 een computer met Windows Vista koopt, kan gratis upgraden naar Windows 7.

Microsoft voorziet de mogelijkheid om gratis te upgraden wel van een kanttekening. Het biedt de versie zelf kosteloos aan, maar het staat computerverkopers en OEM’s vrij om kosten voor een upgrade aan te rekenen aan de klant.

Drie licenties
Standaard zijn er drie vormen van licenties voor Windows. Een OEM-versie wordt door een systeembouwer geleverd en mag niet naar een andere machine overgebracht worden. Een upgrade vereist dat er een toegelaten oudere versie van Windows op de beoogde machine staat. Een volledige retailversie mag op een lege harde schijf geïnstalleerd en op zichzelf doorverkocht worden.

De lanceerdatum van 22 oktober betreft veertien talen, waaronder de Nederlandse versie van Windows. De lancering geldt zowel voor OEM-versies van het besturingssysteem als retailversies. Alle andere talen zullen voor 31 oktober klaar zijn en aangeboden worden. Microsoft breekt daarmee met de traditie dat de Engelstalige release van Windows die van andere talen enkele maanden voorafgaat.

Prijs
De prijsstelling van Windows 7 zal iets lager uitkomen dan die van Windows Vista, maar veel scheelt het niet. De gemiddelde prijs van een upgrade naar Windows Vista Home Premium is 125 euro; die zal zakken naar 119 euro. Een upgrade naar Windows 7 Home Premium zal ook 119 euro gaan kosten. De gemiddelde prijs van een upgrade naar Windows 7 Ultimate blijft op 299 euro staan.

Windows 7 E
Voor Europese klanten heeft Microsoft beter nieuws. Binnen de EU verschijnt de speciale Windows 7 E-versie, zonder Internet Explorer. Volgens Brad Brooks "kwam de E-versie te laat in de planning om de kwaliteit van een upgrade te kunnen garanderen". Daarom krijgen Europese klanten een volledige retailversie van Windows 7 E Home Premium voor de prijs van een upgrade.

Voordeel aan een volledige retailversie is dat je daarmee installaties op een schone schijf kunt uitvoeren en dat je de versie eenvoudiger kunt doorverkopen met de pc. De huidige gemiddelde prijs voor een retailversie van Windows Vista Home Premium zit op 229 euro. Het aanbod om voor de upgradeprijs een retailversie te kopen geldt tot 31 december 2009.

Downgraden
Voor wie liever niet overstapt naar Windows 7, blijven downgrademogelijkheden gelijk aan het huidige beleid van Microsoft. Dat betekent dat Volume License- en Enterprise-klanten kunnen blijven downgraden. Klanten die een Professional- of een Ultimate-licentie hebben, kunnen de upgrade naar 7 een jaar lang uitstellen. Brooks: "We verwachten niet dat klanten dat willen doen, ze zullen eerder de in Windows 7 ingebouwde XP-modus gebruiken."

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business