Nieuws

Iris tevreden gezien crisis

Iris haalde het afgelopen semester een gemengd positief resultaat. De brutomarge is gestegen tegenover vorig jaar, maar de winst daalde omdat de kosten hoog lagen. "We wilden niet besparen op onze belangrijkste activa, het personeel", klinkt het bij het management.

Dit semester realiseerde het Waalse Iris een brutomarge van 29,7 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 28,4 miljoen. De omzet daalde van 58,8 miljoen naar 50,4 miljoen euro, maar dat betekent niet veel volgens CEO Etienne Van de Kerckhove: “De inkomsten uit hardware zijn heel onregelmatig en zorgen niet voor veel marge, vandaar.”

Al bij al is Iris tevreden met het resultaat. “De rentabiliteit van het bedrijf is bevredigend in de context van een ernstige crisis”, staat te lezen in een persbericht.

De uiteindelijke winst daalde tegenover vorig jaar. Dat komt omdat een aantal kosten gegroeid is. Drie vierde van de kosten bij Iris zijn personeelskosten. Het management besloot daar niet te snoeien, omdat het personeel de motor is achter de herovering, eens de crisis voorbij is.

Zwaar ingezet op B2B
Tussen de 15 en 20% van Iris’ inkomsten komt uit software, de rest uit hardware en diensten. Die laatste categorie weegt daarbij het zwaarst door, want bij Iris werken 500 mensen in de dienstverlening.

Bij de bekendmaking van de cijfers belicht Iris vooral de zakelijke markt. Het globale zakencijfer in de zakelijke markt is veel groter en groeit sneller dan de verkoop aan consumenten. Er is ook meer in geïnvesteerd in groei, zowel natuurlijke groei als acquisities Toch gaat ook de afdeling voor consumenten erop vooruit, maar dan aan een trager tempo.

 

Markt onder druk
De markt van enterprise content management heeft het afgelopen semester zwaar onder druk gestaan, verklaart Etienne Van de Kerckhove: “Banken, onze tweede grootste groep klanten, investeerden nagenoeg niets. Ook niet als een project zichzelf al hetzelfde jaar terugverdient. Ze waren enorm hard gebrand op het terugschroeven van de uitgaven aan kapitaal.”

Toch ziet Iris een lichtpuntje. De teneur bij de banken begint om te slaan volgens Van de Kerckhove. Maar of de bestellingen nog in 2009 gaan gebeuren, is koffiedik kijken.

Een op drie in België
Iris heeft onlangs enkele hele grote Belgische contracten binnengehaald. Bij NMBS mogen ze een van de grootste Europese enterprise content managementprojecten uitvoeren. Ook bij de FOD Financiën voert het bedrijf een omvangrijk documentbeheerproject uit.

Eén euro op drie die bij Iris binnenkomt, is Belgisch. Die verhouding moet dalen, meent Van de Kerckhove. Er moeten meer opdrachten uit het buitenland komen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business