Nieuws

Canon wordt uitbreiding salesteam Iris

Canon Europe heeft midden juli een belang van 17% gekocht in de documentspecialist Iris uit Louvain-la-Neuve. Verkopers zijn Sofinim, NPM en de oprichters. Canon betaalt een forse premie tegenover de beurskoers. Pierre De Muelenaere en Etienne Van de Kerckhove verkochten 60% van hun aandelen.

Bij de toelichting van de halfjaarcijfers, gaf CEO Etienne Van de Kerckhove bijkomende uitleg over de deal met Canon.

IT Professional: Welke invloed heeft Canon nu in Iris?
Etienne Van de Kerckhove: Het is gemakkelijk uit te leggen: op managementniveau heeft Canon niets te zeggen. Niet in het directiecomité, niet in de teams, niet in de R&D. Er worden wel twee bestuurders door Canon afgevaardigd in de raad van bestuur. Zij vertegenwoordigen Canon als aandeelhouder.
Door de afvaardiging in de raad van bestuur zijn er een heleboel regels ingesteld om te vermijden dat de bestuurders informatie kunnen krijgen over hun concurrenten. Er is een procedure die ervoor zorgt dat alle informatie over de concurrentie nooit aan bod zal komen in zittingen waar zij aanwezig zijn.
De nieuwe regels laten ons toe om de concurrenten van Canon te kunnen garanderen dat hun informatie vertrouwelijk blijft. We hebben altijd al partnerschappen gehad met concurrenten. Dat zijn we gewoon. We werken bijvoorbeeld al jaren met Kodak, HP en Samsung.

Wat heeft Canon aan de deal? Intellectuele eigendom?
Ze hebben de mogelijkheid om onze producten te kopen en te implementeren bij hun klanten. Onze producten worden bij hen verkocht door hun salesteams. Er is niks van IP dat van ons naar hen gaat.
Door hun investering in Iris levert de meerverkoop die ze zelf aandragen ook geld op. Op lange termijn toch.

En wat heeft Iris eraan?
We zoeken steeds meer klanten, ook in buitenlandse markten. Om in elk land een eigen afdeling te gaan uitbouwen, ben je lang bezig. Zo kun je nooit een bereik hebben zoals Canon. We kunnen nu op de sales rekenen.

Merkt u dat u bij grote klanten binnenraakt die vroeger onbereikbaar waren?
We zijn nog maar net begonnen met verkopen. Er zijn al zaken verkocht via Canon, maar dat is nog maar het begin. De samenwerking met Canon zal een dieselmotor zijn, maar een die lang en hard zal werken.
De contracten met Canon hebben we anderhalf jaar onderhandeld. De mensen hebben de tijd genomen. Nu voor de implementatie gaan ze ook hun tijd nemen. Er zijn zoveel mensen die opgeleid moeten worden, er moet documentatie worden opgesteld.

Nooit alternatieven overwogen voor een investering?
Canon heeft gevraagd om exclusief te kunnen samenwerken, maar dat hebben we geweigerd. Iris werkt altijd met meer partners. De vraag was dan hoe we toch nauwer konden samenwerken. En toen is het idee gekomen om te investeren in Iris.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business