Nieuws

Kleurenlasers blijven populair

Van 2009 tot en met 2013 zal de markt van kleurenlaserprinters en -multifunctionals in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) gemiddeld met 12,1% stijgen, zo voorspelt IDC op basis van hun onderzoek. Daarmee is dat segment verreweg het sterkste in een verder nogal vlakke markt.

Voor alle printers en multifunctionals samen in EMEA verwacht IDC amper een groei van 2%. Dat betekent dat andere types printers en multifunctionals een dalende verkoop zullen kennen. IDC verwacht die daling vooral in het lagere segment, met name voor inkjetkleurenprinters (een gemiddelde jaarlijkse daling van 16,6%) en zwart-wit laserprinters (gemiddeld -2,5 %).

De daling in die segmenten zal deels gecompenseerd worden door een grotere interesse voor multifunctionals. Maar de aandacht voor consolidatie van het printerpark in de meeste bedrijven houdt de markt toch redelijk vlak, aldus IDC.

Die trend wordt mee in de hand gewerkt door de groeiende populariteit van managed print services, meent Leigh Worthing, senior analyst bij IDC: “Op korte tot middellange termijn zal de groei van managed print services een aantal industrietrends versterken, met name de consolidatie van printers en multifunctionals, een toenemend aantal netwerkmultifunctionals en een stijgend aantal toestellen die in kleur kunnen afdrukken."

De groeiende aandacht voor managed print services, vooral in landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft volgens IDC veel te maken met de voortdurende kredietcrisis, die organisaties aanzet tot het overschakelen naar betalingsmodellen met maandelijkse of jaarlijkse facturen in plaats van grote kapitaalinvesteringen vooraf.

De gemiddelde jaarlijkse groei in EMEA voor kleureninkjetmultifunctionals bedraagt 4,45%, en voor kleurenlaserprinters 8,1%. De kleurenlasermultifunctionals kennen over vijf jaar een groei van 1,1 miljoen verkochte eenheden in 2009 naar 2,5 miljoen in 2013.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business