Nieuws

Netbooks veranderen pc-industrie

Volgens het Britse onderzoeksbureau Canalys ondergaat de pc-industrie de meest ingrijpende verandering van de laatste 15 jaar. De komst van de netbook ligt aan de grond hiervan.

Canalys wijst er op dat de netbook pas 18 maanden geleden in de markt gezet werd, maar nu wel al het enige segment van de pc-markt vormt dat nog groei vertoont.
 
Tegelijk heeft de netbook voor een groot aantal veranderingen gezorgd: zo heeft de netbook Microsoft gedwongen de prijs van zijn besturingssystemen te verlagen en het verouderende XP merk nieuw leven in te blazen. Uiteraard heeft de netbook ook een bijzondere impact gehad op de gemiddelde prijzen van hardware. Daardoor hebben pc-leveranciers serieus in hun kosten moeten snijden om toch nog winsten te kunnen behalen.
 
De grootste verandering echter is het feit dat een aantal telecom operatoren gestart zijn met de verkoop van gesubsidieerde 3G netbooks, een praktijk die ook al bestond bij de verkoop van mobiele telefoons. Vooral Samsung, Asus, HP en Acer hebben heel wat overeenkomsten met telco’s in landen waar koppelverkoop al langer ingang gevonden heeft.
 
Volgens Canalys worden netbooks vooral verkocht als nieuwe machines, eerder dan als een vervanging voor notebooks.
 
Op 17 november organiseert Canalys nabij Londen een Canalys Mobility Forum waar de hele notebook en netbook markt geanalyseerd zal worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business