Nieuws

Intel en Microsoft brengen Silverlight naar Linux

Intel en Microsoft gaan een Linux-versie van Silverlight maken. Die zou speciaal dienen voor Intels mobiele besturingssysteem Moblin.

Silverlight is Microsofts antwoord op Flash van Adobe. De officiële versie van Microsoft draait enkel op Windows en Apple-computers. Nu gaat Intel dus ook een versie ontwikkelen voor haar eigen mobiele Linux, Moblin. Dat besturingssysteem gaat draaien op toestellen met Intels Atom-processoren.

Het is vreemd dat Intel een versie voor Linux gaat maken, omdat er al een soortgelijk project bestaat. Moonlight is een Linux-versie van Silverlight, gemaakt door project Mono in de schoot van Microsofts samenwerking rond interoperabiliteit met Novell. Volgens Microsoft is die nieuwe versie gericht op een specifiek toestel, waar het bij Moonlight de bedoeling is om een versie voor de desktop te maken.

Intel kreeg broncode
Microsoft heeft Intel de broncode van Silverlight bezorgd. Daarmee kan Intel aan de slag om zijn eigen versie te bouwen. De versie voor Moblin zou tegen de zomer van 2010 klaar moeten zijn.

Intel gaat een versie maken van Silverlight 3. Daarmee steekt het in één klap Moonlight voorbij. Die zit nog maar aan Silverlight 2.0. Leuk detail: project Mono, dat achter Moonlight zit, wordt ook gesteund door Microsoft. Zij werken wel niet met de broncode, maar maken eigen software die aan de voorschriften van Silverlight voldoet.

Egoboost voor Microsoft
Voor Microsoft is het een goede zaak dat Silverlight wordt opgenomen in het Moblin-platform. Het is een erkenning voor de rol die de technologie heeft te spelen in rich internet applications.

Moblin bevat ook Java en Adobe AIR, allebei een runtime voor concurrerende technologieën van Silverlight.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business