Nieuws

Q verwacht inspanningen IT-sector

Minister Vincent Van Quickenborne komt met een ambitieus plan om de Belgische internetkloof te dichten. Hij wil ons land weg uit de middenmoot van IT-ontwikkeling. Daarvoor trekt hij geen massa’s geld uit, maar hij rekent op de sector zelf.

Zo wil de minister dat vanaf 2010 een glasvezelaansluiting in elke nieuwbouwwoning wordt aangelegd. Maar op dit ogenblik ligt er tussen de verdeelkast en de huizen nog geen glasvezel. Daar moet Belgacom voor zorgen. En daarover heeft de minister niets te zeggen.

“Ik ga de operatoren niet verplichten glasvezel tot in de huizen aan te leggen”, verklaarde Van Quickenborne. “Ik gun eerst de operatoren het vertrouwen. Als blijkt dat dat niet werkt, komen er maatregelen.” Wat dus op een verplichting neerkomt.

Vooral telecomsector geviseerd
Van Quickenborne verwacht van heel de sector inspanningen. Hij leende daarvoor een quote van Smart Business Strategies-columnist Peter Hinssen: "De CIO moet van Robin naar Batman.” De IT-sector mag dus geen apart eiland blijven in het bedrijf, maar moet verweven zijn in het bedrijf.

Telewerken en elektronisch factureren, zijn twee van de belangrijkste verwachtingen die Van Quickenborne heeft tegenover de IT-sector. De helft van de facturen moet elektronisch verzonden worden, nu is dat maar 1%. En één op de drie werknemers moet regelmatig telewerken, tegenover 18% nu."

Maar de minister verwachtte toch voornamelijk dat de telecomsector uit zijn schulp komt. De concurrentie daar is ondermaats, met te hoge tarieven als gevolg. Daar moet onder andere marktregulator BIPT verandering in brengen. Maar de minister verwacht toch dat de sector wat inschikkelijk zal zijn en faire prijzen gaat hanteren. “Ik wil niet de goedkoopste zijn, maar ik wil wel faire prijzen”, aldus Van Quickenborne.

Het doel is om tegen 2015 internet te hebben bij 90% van de huishoudens. Vandaag ligt dat percentage op 64%. Dat het cijfer ambitieus maar haalbaar is, blijkt uit Nederlandse breedbandcijfers: daar heeft 86% van de gezinnen snel internet.

De overheid van haar kant gaat aan de telecomsector tegemoet moeten komen. Eerst en vooral moeten de bevoegdheidsniveaus beter samenwerken. Zo moet er een oplossing komen voor digitale tv, waarbij media een gemeenschapsbevoegdheid is en er op het federale niveau over de telecom wordt geoordeeld. Maar het kan ook in eenvoudige dingen zitten, zoals het makkelijker afleveren van bouwvergunningen voor schakelkasten op straat.

Digitaal dividend naar 4G
Van Quickenbornes plan bevat ook een passage over het digitaal dividend. Dat is de frequentieruimte die is vrijgekomen na de afschaffing van analoge ethertelevisie. In Vlaanderen kwam de ruimte in 2008 vrij, in Wallonië gebeurt dat in 2010.

De frequenties laten een goedkoper netwerk van de vierde generatie toe, de LTE-standaard. De federale regering keurde dit jaar al de krijtlijnen voor 4G-licenties goed en er wordt gewerkt aan een veiling van die licenties.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business