Nieuws

Nieuwe klacht voor Belgacom

Mobistar en KPN, moederbedrijf van Base, dienen bij de Europese Commissie een klacht in tegen Belgacom. Volgens hen misbruikt Belgacom zijn positie door de toegang tot technologieën als ADSL2+ en VDSL2 te bemoeilijken.

De klacht werd al op 15 april ingediend, maar raakt nu pas bekend via het weekblad Trends. Base-woordvoerder Bart Vandesompele bevestigt aan het blad dat Belgacom moeilijk doet als het om nieuwe technologie gaat.

"Bovendien bezorgen ze ons operationele problemen", zegt Vandesompele. "Bijvoorbeeld door een obstructiepolitiek te voeren als we een klant van Belgacom naar Tele2 halen." (Tele2 gebruikt vanaf 1 oktober de merknaam Base, red.)

Aanbieden van bundels
Door die houding is het volgens Base onmogelijk voor andere spelers om een gebundeld aanbod van telefonie, televisie en internet aan te bieden. Iets waar Belgacom (en ook Telenet) momenteel zwaar mee uitpakken.

Belgacom zelf reageert enigszins verbaasd. Het zegt dat er voor ADSL2+ al sinds 18 januari 2008 een aanbod is voor alternatieve operatoren, terwijl het de snellere internetverbinding pas op 1 juli van dat jaar aanbood aan de eigen klanten. VDSL2 zou sinds november in gebruik zijn, in dezelfde maand dat ook de alternatieve spelers dit konden afnemen.

Meteen Europees
Het is opvallend dat KPN en Mobistar rechtstreeks naar eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes stappen. Nationale telecomregulatie wordt immers gedaan door het BIPT. Vandesompele hoopt via deze weg gelijk te halen in "maanden, eerder dan jaren".

De klacht voor Belgacom raakt bekend vlak nadat het Auditoriaat van de Raad voor de Mededinging in een advies oordeelt dat het telecombedrijf zijn positie misbruikt met wurgprijzen. Eind mei besliste de Raad voor de Mededinging al dat Proximus een boete van 66 miljoen euro’s moest betalen voor soortgelijk misbruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business