Nieuws

2009: het jaar van de zware storage-storm?

Hoewel Belgische bedrijven hun storagecapaciteit graag zouden uitbreiden, hebben ze te kampen met krappe budgetten, ruimtegebrek en ontoereikende energievoorzieningen.

Om de economische crisis te doorstaan, schuiven Belgische bedrijven investeringen in IT op de lange baan. De hoeveelheid bedrijfskritieke gegevens waar ze op vertrouwen om de concurrentie een stap voor te blijven, blijft echter gestaag groeien.
 
Bovendien wordt voor de meeste bedrijven de praktische mogelijkheid om meer apparatuur te hosten voor de opslag en het beheer van meer gegevens zwaar beïnvloed door de verwachting dat veel datacenters al spoedig onvoldoende ruimte en kracht zullen bieden.
 
Voor de IT-beheerder met een krap budget is de noodzaak om met minder meer te doen nu plotseling harde realiteit geworden. Het is een zware storage-storm.
 
Bedrijven kunnen er niet omheen om te investeren in de opslag en het beheer van hun gegevens. Volgens Gartner, IDC en andere marktanalisten zullen investeringen in IT de komende 12 maanden dalen, maar is storage het enige vlak dat consequente groei zal zien.
 
Vanzelfsprekend is efficiëntie van de storage een van de doorslaggevende factoren wanneer bedrijven hun investeringen in storage op de korte en de langere termijn begroten. Dit werd bevestigd in een onderzoek dat werd uitgevoerd door het analistenbureau Enterprise Strategy Group. Een enquête onder 504 mondiale storage professionals wees uit dat budgetbewuste storagebeslissingen in 2009 zullen worden gedreven door efficiëntie. Uit de enquête bleek tevens dat specifieke technologieën die efficiëntie bevorderen en gegevensreductie, intelligent tiered storage en het reserveren van storagecapaciteit mogelijk maken, de komende twee jaar topprioriteit zullen genieten.

Efficiëntie verhogen

Interesse in deze technologieën is een duidelijke indicatie van een groeiende tendens, ja zelfs een drang, naar efficiëntie. Door de efficiëntie van hun storage-infrastructuur te verhogen, zijn bedrijven met strikt beperkte budgetten opgewassen tegen gegevensgroei. En dat met hardware met een veel kleinere voetafdruk, die aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt en minder energie verbruikt. Wanneer deze technologieën samengevoegd worden, kunnen de gecombineerde efficiency’s drastisch en direct zijn. Vaak zie je wel 90 procent verbetering in het gebruik vergeleken met oude storagecapaciteit, wat leidt tot aanzienlijke verdere reducties in energiebehoeften.

 
Het klinkt eenvoudig genoeg, maar er is één belangrijk obstakel. Bedrijven vinden het vaak moeilijk om van de traditionele, oude en vertrouwde storagemerken, die nu worden gehekeld vanwege hun overmatige inefficiëntie, over te stappen naar andere leveranciers. Een andere reden waarom ze aarzelen, is de hoge investering in training en andere kosten die zijn opgelopen. Met bezuiniging als een van de belangrijkste drijfveren achter zwaarwegende investeringsbeslissingen staan IT-beheerders tegenwoordig onder steeds grotere druk om nieuwe mogelijkheden te verkennen, die hogere efficiëntie bieden. En nu waarde en efficiëntie hoger op de lijst met prioriteiten staan, zijn bedrijven meer dan ooit bereid om van de grote merken af te zien.
 
Intelligent tiered storage
Van al deze technologieën wordt intelligent tiered storage het vaakst genoemd als de oplossing met de meest directe economische impact op het bedrijf. Dit omvat niet alleen tiered storage over complete systemen, maar ook binnen de array zelf; in feite zelfs tot afzonderlijke schijven. De mogelijkheid om een beleid te ontwerpen voor het verplaatsen van gegevens, en de verplaatsing van die gegevens dan transparant te automatiseren op basis van meetbare zaken als regelmaat van gebruik, is een enorm voordeel vergeleken met traditionele storagesystemen. Intelligent tiered storage waarborgt bovendien dat het verplaatsen van gegevens in beide richtingen even eenvoudig is: gegevens worden naar een lagere tier overgeplaatst wanneer ze niet gebruikt worden en op een hogere tier geplaatst als ze wel in gebruik zijn. Dit is de basis voor werkelijk efficiënte storage.
 
IT-beheerders moeten hun kennis over intelligent tiered storage zo snel mogelijk opvijzelen en ervoor zorgen dat dit een centraal platform voor hun toekomstige storagestrategie wordt. Dit biedt niet alleen een oplossing voor hun directe probleem van gegevensgroei, budgetbeperkingen, ruimte en energie, maar het kan eveneens een direct voordeel voor het eindresultaat van het bedrijf opleveren. In deze tijden van economische onzekerheid is een gezonde obsessie met efficiëntie het reddende schip in de storm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business