Nieuws

IT Resellers Group geeft inspraak aan leden

Met de IT Resellers Group heeft België er een nieuwe aankoopvereniging bij. IT Resellers Group werd in juni opgezet door Didier Beernaert, die eerder ook mee aan de basis lag van distributeur Didi Tech. De nieuwe groepering wil zich onderscheiden van de andere ketens.

Aan de basis van de nieuwe groepering ligt de vaststelling van Didier Beernaert dat het als onafhankelijke reseller moeilijk opboksen is tegen de ketens. “Een reseller die per maand maar 20 notebooks van een bepaald merk verkoopt, krijgt van die vendor nooit dezelfde aandacht of dezelfde kortingen als een keten die over 500 of 1.000 stuks kan onderhandelen. Als onafhankelijk reseller kan je niet overleven.”
 
Volgens Didier Beernaert zijn er een aantal belangrijke verschillen met de andere bestaande aankoopgroeperingen. Zo bestelt de reseller zijn producten verder bij de traditionele distributeurs, waar hij een speciaal afgesproken prijs krijgt. “De aankoop en facturatie gebeurt niet via een centrale die daar ook nog eens zijn percent van afneemt, alles gaat rechtstreeks,” zegt Beernaert. IT Resellers Group leeft niet van een bijdrage van de leden, maar van de bijdrages die de vendors betalen. “We maken hen immers het leven makkelijker doordat ze zich niet met kleine deals moeten bezig houden.”
 
Een ander onderscheid is volgens Beernaert de inspraak die hij geeft aan de leden: zij beslissen mee welke producten in de folder komen. “We vragen de vendors welke promoties ze willen brengen, en vervolgens leggen we dit ter stemming voor aan de leden. Leden met een grotere omzet leggen meer gewicht in de schaal, maar uiteindelijk zijn het dus de leden die beslissen welke producten er gepromoot worden. Bij andere groeperingen is er een foldercommissie waarin maar vier-vijf leden zeggenschap hebben.” Ook bij de keuze van nieuwe vendors krijgen de resellers inspraak.

 

Groei en exclusiviteit

Momenteel telt de IT Resellers Group een 30-tal leden, maar het is de bedoeling tegen het einde van het jaar het cijfer van 60 te overschrijden. Het uiteindelijk doel is om tot een volledige dekking in België te komen, maar dan zonder dat de leden elkaar beginnen te concurreren. “Leden krijgen exclusiviteit binnen een postcodegebied. Verdelen ze onze folder bijvoorbeeld ook in drie postcodes rond hun eigen gemeente, dan komt er ook daar geen IT Resellers-lid bij. Stoppen ze met het verdelen van onze folder in die postcodes, dan mag daar wel een lid toegevoegd worden.” Voor grotere steden kan exclusiviteit binnen een bepaald stadsdeel afgesproken worden. Op dit ogenblik is de groep vooral in Vlaanderen goed vertegenwoordigd, maar er wordt werk gemaakt van de uitbreiding naar Wallonië. De maandelijkse folder wordt hoe dan ook in twee talen gemaakt, dat wordt alleen maar interessanter naarmate er ook in Wallonië leden bij komen. Beernaert verwacht dat sommige leden van andere groeperingen zullen overstappen. “Je hebt een natuurlijk afvalproces, en soms ontstaat er bij leden van een groepering irritatie.” Beernaert kreeg al vragen van leden van andere groeperingen, maar is niet van plan actief te gaan rekruteren bij die groeperingen. Didier Beernaert benadrukt ook dat de leden hun onafhankelijkheid en hun eigen naam behouden.
 
De huidige leden situeren zich voor het grootste deel in de consumentenmarkt, “maar geen enkele reseller kan nog alleen leven van de consument, iedereen haalt ook wel een stuk van zijn zakencijfer uit de verkoop aan KMO’s en bedrijven.”
 
De IT Resellers Group zorgt voor marketing ondersteuning via de folder, maar er staat ook een graficus ter beschikking van de leden voor het aanmaken van banners of ander materiaal. “Recent hebben we ook in de universiteitssteden een poster op 1.500 exemplaren verspreid met promotie voor onze leden. En we verdeelden ook al 400.000 folders.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business