Nieuws

Iedere gebruiker heeft business intelligence tool nodig

“Als we iedere gebruiker kunnen voorzien van business intelligence tools, dan bereiken we een dubbel doel: bedrijven gaan betere beslissingen nemen, en de business intelligence markt zal er beter van worden.” Dat zegt BI-specialist Norman Manley.

“De leveranciers van BI-tools leveren steeds meer software met steeds meer functionaliteit waar steeds minder mensen gebruik van maken,” stelt Norman Manley. De tools zijn de laatste tijd veel makkelijker in gebruik geworden en beschikken over betere gebruikersinterfaces. Maar zoals Jerry Cohen van Information Builders onlangs nog zei: na dertig jaar promotie van business intelligence, bereiken we nog steeds maar 9% van de mensen die we willen aanspreken.
 
Volgens Norman Manley moeten de leveranciers van BI-tools zich eerder richten tot de business gebruiker dan tot de IT-manager. “We moeten aan de zakelijke beslissingnemer kunnen aantonen dat sneller en betere beslissingen zullen kunnen nemen, zonder dat daar ingewikkelde toestanden voor nodig zijn en zonder dat er allerlei software op hun pc moet worden geïnstalleerd. Tegenwoordig kan dat allemaal in de ‘cloud’,” aldus Manley. “Er zijn de afgelopen jaren heel mooie successen geboekt met business intelligence, die moeten we nog meer in de verf kunnen zetten.”
 
Een aantal factoren houden momenteel een doorbraak voor business intelligence tegen. “Onlangs was er een rapport dat stelde dat CEO’s vooral hun ‘gut feeling’ gebruiken om beslissingen te nemen. We moeten hen er van overtuigen dat ze dat buikgevoel ook rationeel kunnen onderbouwen.” Een andere factor is de menselijke factor bij gebruikers. Geen enkele analist hoort graag dat het werk waarvoor iedereen jarenlang bij hem langsgekomen is, plots kan worden vervangen door een machine.
 
Manley maakt zich wel zorgen over de verdienmodellen bij de BI-leveranciers: niet alleen zijn er heel wat goede open source tools gekomen, een partij als Microsoft zorgt er ook voor dat de prijzen voor de tools naar beneden gaan. “En lagere prijzen per gebruiker kunnen we alleen maar opvangen als er per organisatie meer gebruikers van BI worden voorzien.” Alleen op die manier kunnen ook kleinere BI-vendors overleven.
 
De marktconsolidatie, met de overnames van Cognos en Business Objects, geeft kleinere leveranciers van BI-tools een betere kans om door te breken, maar dan alleen als ze een goed zakelijk model hebben.
 
Norman Manley is op 17 november dagvoorzitter van het ‘Business meets IT’-seminar dat Minoc Business Press over Business Intelligence organiseert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business