Nieuws

AMD toont allersnelste grafische kaart

AMD beweert dat het de snelste grafische kaart ter wereld gemaakt heeft. Het zet zijn aanval op Nvidia voort in het topsegment van de grafische chipmarkt.

Het was AMD-vicevoorzitter Rick Bergman die vorige week al een hint in die richting gaf en zei dat de Hemlock-kaart – die intussen officieel ATI Radeon HD 5970 werd gedoopt – in productie zou gaan.

“Je kunt ze binnenkort in de winkels vinden”, zei Bergman. “En dit schatje haalt maar liefst vijf  teraflops.” Een teraflop is een triljoen floating point operations per seconde, een eenheid die gebruikt wordt om de rekenkracht van processors aan te geven.

De HD 5970 integreert twee grafische processors en pakt uit met 3.200 stream processing units en 160 texture processing units. Dat zijn kleine individuele processors voor het versnellen van graphics. De kaart biedt ook ondersteuning voor DirectX 11.

AMD zegt dat deze 5970 in bepaalde Alienware-systemen van Dell zal zitten, zoals de Area-51 ALX en Aurora-desktop-pc’s. Deze kaart heeft volgens AMD ook “geweldig veel potentieel voor overklokkers, vanwege zijn efficiënte en geavanceerde koeloplossingen”. Overklokken is de kunst van het sneller laten werken van onderdelen dan wat de fabrikant opgegeven heeft.

De ATI Radeon HD 5970 kan drie schermen aansturen, en levert een maximale resolute van 7680×1600. Prijzen verschillen, maar liggen in de buurt van 600 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business