Nieuws

Erop of eronder voor Option

Jan Callewaert van het Leuvense technologiebedrijf Option vocht gisterenavond laat voor zijn onafhankelijkheid. Callewaert en ING poogden een investeerder te overtuigen om een groot belang in Option te nemen.

Dat was nodig om de geplande noodkapitaalverhoging van Option te redden. Bankier ING wou immers niet zonder vangnet de publieke kapitaalverhoging starten na het slechte nieuws van de afgelopen dagen.

Vorige week nog stuurde het bedrijf een omzetalarm uit en zag het ernaar uit dat geen enkele grote investeerder in het bedrijf wilde stappen, ondanks een intensieve zoektocht. Daarop dreigde ING Bank de stekker eruit te trekken en de hele kapitaalverhoging af te voeren. Gisterenavond laat zag het ernaar uit dat dit doemscenario, dat ongetwijfeld het einde zou hebben betekend van een onafhankelijk Option, vermeden kon worden. "Er is een investeerder gevonden en het is een kwaliteitsnaam", zegt een betrokkene.

Ombouw naar niche
Option heeft het verse geld nodig om zichzelf om te bouwen tot een nichespeler en uit de wurggreep van Chinese massaproducenten te komen. Option zoekt twintig miljoen euro. De bocht gaat gepaard met grote herstructureringskosten. Zonder vers geld maakt Option, dat pionier is in draadloos internet en draadloze communicatie, geen kans om de doorstart te nemen.

Callewaert zelf had al gezegd dat hij voor zijn aandeel, 17 procent van de ronde, zou volgen, maar dat was niet voldoende om ING gerust te stellen. Option poogde gisterenavond laat de instap nog rond te krijgen zodat toezichthouder CBFA groen licht zou kunnen geven voor het tweede luik: een publieke kapitaalverhoging.

Voorwaarden niet bekend
Welke voorwaarden de kandidaat-investeerder gesteld heeft, is niet bekend, maar verwacht wordt dat die niet mals zullen zijn. Option stond immers met de rug tegen de muur. "Met deze deal redden we heel wat jobs in Vlaanderen", zei een betrokkene gisteren.

Option is een van de weinige beursgenoteerde technologiebedrijven. Het is in de problemen gekomen door concurrentie met lagekostenproducenten als Huawei uit Shenzhen (China), die profiteren van goedkope arbeid en een goedkope munt.

Een ander beursgenoteerd bedrijf dat via een noodkapitaalverhoging geld zocht, Punch, kon gisteren wel al zijn ronde starten. Daar eiste en kreeg KBC een financiële matras. Ex-pornokoning Gerard Cok reikte die aan. Ook Option zou op de valreep gered zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business