Nieuws

Geheugenmakers sluiten dure vrede

Samsung Electronics en de Amerikaanse geheugenmaker Rambus hebben vrede gesloten over een patentzaak. De wapenstilstand kost Samsung 900 miljoen dollar.

In totaal werd de Zuid-Koreanen de schending van 35 patenten aangewreven, voor de productie van SDRAM, DDR-geheugen, DDR2, GDDR2 en GDDR3.

De overeenkomst gaat Samsung veel geld kosten: 200 miljoen dollar wordt onmiddellijk betaald, en de volgende vijf jaar gaat Samsung vier keer per jaar 25 miljoen dollar overmaken. Samsung gaat ook voor 200 miljoen dollar Rambus-aandelen kopen.

In de val
Rambus staat bekend om zijn krachtige geheugeninterfaces, maar het is vooral berucht vanwege zijn juridische afdeling. Het bedrijf heeft immers een hele geschiedenis van rechtszaken. Zo ging er net een tegen Samsung, Hynix Semiconductor en Micron Technology starten. Samsung heeft zich daar nu onderuit gewurmd.

Rambus heeft om die patenten te kunnen afdwingen trouwens bedenkelijke praktijken gebruikt. Het zou een patentval opgezet hebben voor zijn concurrenten. Zo’n val houdt in dat je stiekem een patent in een industriële standaard smokkelt. Als de standaard dan goedgekeurd is en andere bedrijven er gebruik van gaan maken, kun je beginnen met aanklagen. Wat Rambus ook gretig doet.

Zware straffen voor Rambus
Europa heeft Rambus op de vingers getikt voor zijn patentvallen. Eind vorig jaar heeft het bedrijf aan Europa beloofd om geen licentiegelden te heffen op gestandaardiseerde technologie. Doet het dat wel, waar dan ook ter wereld, dan kan Europa terugslaan met dure straffen.

Door de afspraak met Europa zijn de SDR- en DDR-chips niet onderhevig aan licentiegelden. Op de latere standaarden DDR2 en DDR3 mag Rambus nog wel een bedrag heffen, namelijk 1,5 procent.

 

businessddrgeheugenitprofessionaljustitienieuwsrambussamsungsdram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen