Nieuws

Het ICT kanaal moet aan hetzelfde zeel trekken.

De Chinezen vechten de verlening aan van de invoerrechten die Europa heft op schoenen uit China. China vindt dat oneerlijke concurrentie. Die mannen hebben lef.

 
Want het is ook China dat in de ICT wereld bepaalde regels met voeten treedt. Zo zit de telecom industrie vol met patenten die de ene aan de andere moet betalen voor het gebruik van een bepaald stukje technologie. Wel, in de telecom industrie hoor je dat de Chinezen een paar jaar geleden beslist hebben om zich daar niets van aan te trekken. Ze zouden geen halve euro betalen voor het gebruik van patenten terwijl alle andere technologie bedrijven dat min of meer wel doen. Wat doen de Chinese ondernemingen ondertussen? Als gekken patenten indienen op nieuwe stukjes technologie.
 
Wat kunnen we hier uit leren? Ze hebben slimme ideeën en ze trekken aan hetzelfde zeel (de overheid is dé spreekbuis). Het verschil met onze Belgische situatie kan niet groter zijn. Over de toestroom van slimme ideeën om de omzetten en winstmarges extra leven in te blazen kan ik kort zijn. Er zijn er veel te weinig.  Maar het andere pijnpunt wordt dan meteen duidelijk: te weinig slagkracht. Ik geef twee voorbeelden.
 
De idee van de topman van Ordina om de BTW op ICT materiaal van 21% naar 6% te brengen kan het ICT kanaal, een flinke duw in de rug geven. Maar naar ik verneem sterft het idee een stille dood om twee redenen. De eerste reden is ‘geen tijd’ om er een heus dossier van te maken. Lees: ik sta er alleen voor en vind geen medestanders die hier hun schouders willen onderzetten. Tweede reden: het typische Belgische scepticisme van ‘dat lukt toch nooit’. Om eerlijk te zijn, ik vind dit een goed idee en ik vind dat we voor deze idee moeten gaan. Voluit. Als de bouw en de horeca BTW gunstmaatregelen toegestaan krijgen waarom dan de ICT sector niet? ICT is toch even belangrijk voor het welzijn en welvaart van de mensen als de bouw en de horeca? Komaan zeg. Al krijgen we er maar een verlaging tot 18% door, dan nog is het een strijd waard.
 
Een tweede voorbeeld is de BCD (Belgian Computer Dealers). Ze verzetten zich met hand en tand tegen de talrijke belastingen die geheven worden op ICT materiaal: Recupel, Auvibel en andere. Al die belastingen maken onze ICT producten alleen maar duurder. Gevolg: minder omzet. God zij gedankt hebben ze de idee om in ons land een belasting op computerschermen te heffen laten vallen. Maar het kan nog creatiever. Vorig jaar nog circuleerde in Nederland de idee om een belasting op internetaansluitingen om met die opbrengsten noodlijdende kranten gaan helpen om innovatieve initiatieven bij de kranten te financieren. God almachtig. Hoe onnozel kunnen we allemaal te samen worden?
Dus een niet aflatende strijd tegen belastingen is helemaal terecht. Maar de BCD vecht wat dit betreft meestal tegen de bierkaai. Waarom? Niet genoeg slagkracht.
 
Te weinig ideeën, te weinig slagkracht. Een oud zeer dus tijd om er iets aan te doen. Vooral ideeën hebben we nodig, veel creatieve ideeën. Ze mogen komen, bijvoorbeeld via de Linkedin groep van IT Reseller. Hou u niet in. Als we dan allemaal aan hetzelfde zeel gaan trekken zouden we dan op z’n minst niet een paar dingen gerealiseerd krijgen die een verschil maken voor het ICT kanaal?  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business