Nieuws

Toch geen belasting op bedrijfs-gsm’s

Wie privé met een gsm van het werk belt, moet daarop toch geen belastingen betalen, zoals eind vorig jaar werd beslist.

Dat werknemers zouden worden belast op het privégebruik van gsm’s van het werk, was een van de maatregeltjes waaruit de regering-Leterme in de begrotingscontrole eind vorig jaar extra inkomsten ging halen vanaf dit jaar.

Gisteren besliste de ministerraad echter om die maatregel te schrappen, op voorzet van vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD). Het Koninklijk Besluit daarover dat in de maak was, is ingetrokken.

Gaat om 900.000 werknemers
De regering rekende nochtans op 54 miljoen euro extra inkomsten uit die maatregel. Ongeveer 900.000 werknemers hebben een gsm die is betaald door de werkgever. Die zouden op een forfait van 12,50 euro per maand ‘privégebruik’ belast worden.

Omdat daar echter ook nog eens RSZ op betaald zou moeten worden en de regeringsleden eerder wél hadden afgesproken om de lasten op arbeid niet te verzwaren, liet Leterme II die maatregel gisteren dan maar vallen.

Pestbelasting
Nu de maatregel is teruggeschroefd, noemt Vanhengel het een "pestbelasting".

"Het zou in strijd zijn met de doelstelling van Open VLD en van de hele regering", verduidelijkt hij. "Want alle federale ministers hebben afgesproken om de loonkosten niet te verhogen en de lasten op arbeid niet meer te verzwaren."

Volgens de liberaal zou de maatregel geleid hebben tot "een gigantische machinerie met een hoop administratie, controles van facturen en verhoren van werknemers en werkgevers. Het sop was toch de kool niet waard. Als we niet opletten, volgt een belasting op de laptop of de gps. Dat doet denken aan de middeleeuwen, toen er een belasting bestond op de regenpijpen en de vensterramen aan de straatkant. Die onzin is dus definitief van de baan. Open VLD weegt dus wel degelijk op deze regering."

Of en waar er nu 54 miljoen euro moet worden gevonden, is onduidelijk. Volgens het kabinet-Vanhengel werd die maatregel zelfs nooit meegerekend in de begroting. De komende twee weken houdt de federale regering een begrotingscontrole voor 2010. Daaruit moet blijken of er nieuwe besparingsmaatregelen nodig zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business